Trahvi on toiduhügieeni nõuete rikkumise eest seni saanud Ida-Virumaal Illuka vallas tegutsev Kurtna noortelaager, ütles BNS-ile tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Agnes Jürgens.

Ettekirjutusi toiduhügieeni nõuete mittetäitmise eest on inspektorid teinud veel mitmele laagrile. Kokkuvõte kontrollreididest valmib Jürgensi sõnul sel nädalal.

Jürgens ütles, et ettekirjutusi ja trahvi saanud laagrites ei valmistata ega hoita toitu korralikult.

“Kasutatakse näiteks saastunud toidunõusid, ei peeta kinni hügieenist ning toitu ei hoita ega serveerita õigel temperatuuril,” lisas ta.

Enne tegutsema asumist peab lastelaager tegevusloa kooskõlastama tervisekaitseinspektsiooniga, misjärel annab loa haridusministeerium.

Jürgens ütles, et inspektorid kontrollivad lastelaagreid enne tegutsema asumist ning seejärel teevad suve jooksul igasse laagrisse üks-kaks kontrollreidi.

“Inspektorid võtavad toiduproove, kontrollivad toiduvalmistamise pindasid, valmistamise tehnoloogiat ning kas köögis töötavad spetsiaalse ettevalmistuse saanud inimesed,” ütles Jürgens.

Avalike suhete nõuniku sõnul saab tervisekaitseinspektsioon kontrollida vaid neid lastelaagreid, kellele on väljastatud haridusministeeriumi tegevusluba.

“Vanemad peaksid enne laste laagrisse saatmist veenduma, et laagri taust oleks selge ning laagri korraldamine korrektselt vormistatud,” ütles Jürgens.

Tegevusloa saanud lastelaagrite nimekiri on olemas nii haridusministeeriumi kui ka tervisekaitseinspektsiooni interneti kodulehekülgedel.

Juuni keskel sulges Kuusalu vallavalitsus Tooma talus korraldatud lastelaagri, kus lapsed magasid tolmusele põrandale tihedalt ritta seatud madratsitel, sõid jäätmeid täis ruumis ning käisid hädal ämbri peal või lagunevas kuivkäimlas.

Laager oli saanud tegevusloa vallavalitsuselt, kuna alla kuue päeva kestvaid laagreid võib korraldada ka ministeeriumi tegevusloata valla vastutusel.

Tegelikult müüs Tooma talu lubatust rohkem laagripäevi: lapsed olid viis päeva kohal, käisid siis päeva kodus Tallinnas ning uued, seadusega lubatud päevad hakkasid taas tiksuma.