Paljud lapsed võeti ära nende vasakpoolsete sümpaatiatega vanemate juurest ja anti kasvatada teistesse perekondadesse. Väidetavalt on mõningaid lapsi varastatud ka pärast Franco surma 1975. aastal, vahendab BBC News.

Anadiri advokaadi Enrique Vila sõnul oli olemas arstide ja vahendajate maffia, mis tema väitel äritses lastega raha eest. Laste vanematelt äravõtmisega tehti algust kohe pärast Hispaania kodusõja lõppu.

Ohvriks langesid peamiselt vabariiklaste toetajad, sealhulgas vangid, kelle lapsed anti ideoloogiliselt sobivamatesse perekondadesse.

„See struktuur, need meetodid lasid inimestel näha äritegemise võimalust,” ütles Vila. „Kõik algas poliitilistel põhjustel, kuid lõpuks võis ohvriks langeda iga laps.”

Anadiri lõi Antonio Barroso pärast seda, kui mees, keda ta oli alati oma isaks pidanud, tegi surivoodil ülestunnistuse. Isa tunnistas, et oli poja ostnud, makstes sularahas arstidele rohkem kui korteri eest.

„Me tahame, et prokuratuur alustaks üleriiklikku juurdlust,” ütles Barroso.

Solidad Hernández sünnitas 1980. aastatel kaksikud ja talle öeldi, et üks neist suri. Nagu paljud emad nüüd mäletavad, ei näinud ta kunagi lapse surnukeha. Solidadi poja Alberto sõnul ametlikud dokumendid ei klapi.

„Ühed paberid väidavad, et mu vend maeti maha, teised väidavad, et ta kremeeriti. Ühtede andmetel olid tal hingamisprobleemid, teiste väitel oli ta alatoidetud,” rääkis Alberto, kes hellitab nüüd lootust, et ta kaksikvend on elus.

Üks matusebüroo töötaja tunnistas hiljuti, et on minevikus transportinud 20 tühja kirstu.

„See on ainult üks mees,” ütles Vila. „Kujutage ette, kui palju võib neid olla kogu Hispaanias. Sellest peab saama hiiglaslik juurdlus.”