"See rahuldab minu nikotiinivajaduse kiirelt, muud vaja polegi. Vahetunnis ei viitsi suitsule minna, aga padjaga käib asi kiirelt, moka alla ning kahekümne minuti pärast valmis." ütleb 17-aastane Mihkel.

Snus, mokatubakas, padi, tups ja nii edasi on kooliõpilaste seas liikuv (vägagi kiiresti liikuv) tubakatoode. Keskmiselt iga neljakümnes õpilane tarvitab mokatubakat, nendest iga kolmekümnes on tüdruk. See väike padjake võib tekitada tervisele tõsist kahju. Erinevalt suitsust, mida tõmmatakse kopsu, pannakse mokatubakas huule (moka - siit ka eesti keelne nimetus) alla ning padjakese peal olevad mikroskoopilised klaasikillud lõikavad huulde sisse, kust kaudu imbub nikotiin otse verre. See väike padjake võib aga tekitada suuvähki, keelevähki ning maksavähki. Snus on pärit Rootsist, kuid seda müüakse ka Norras ja Taanis.

"Kui kuskilt Rootsist ostad, maksab karp umbes 1,70€, aga Eestis seda alla 3.50€ kuskilt saada pole ja selle müük on ju niigi keelatud tegelikult siin maal, aga kui nälg on suur, ollakse nõus ka suuremat hinda välja käima," sõnas Mihkel. "Patja teen praktiliselt igal pool - tunnis, bussis, WC-s, tänaval kõndides ja kodus. Tean klassivenda, kes on emale-isale snusiga vahele jäänud ning ei julge kodus mitte kusagil mujal peale WC teha või teeb hoopis siis, kui vanemad on magama läinud," vastas Mihkel minu kus-sa-snusi-tarvitad küsimuse peale.

"Olen mokatubakat tarvitanud umbes 9 kuud ja hindaksin oma sõltuvusastet kümnest üheksa. Suitsu olen aga teinud veidike üle aasta ja selle aste oleks seitse kuni kaheksa. Ka sõbrad, kes teevad nii snus´i kui ka suitsu, nõustuvad, et snus on karmim sõltuvuse tekitaja kui suits," räägib Mihkel.

Teadupärast on snus´i müümine Eestis keelatud, tarvitamine aga mitte. Kuid ega see ei takista nn "diileritel" tegutsemast, sest turg on Eesti õpilaste näol väga lai.