Stuudios olid Aldo Vinkel (EKD), Marek Strandberg (Rohelised), Kadri Simson (Keskerakond), Jürgen Ligi (Reformierakond), Juhan Parts (IRL), Viljar Jaamu (Rahvaliit), Urve Palo (SDE) ja Rein Pihlar (Iseseisvuspartei). Esimeses debatis ütlesid oma seisukoha välja ka ajakirjanikud Lauri Hussar, Vallo Toomet, Meelis Mandel ja Argo Ideon. Saatejuhtidena astusid üles Andres Kuusk ja Anvar Samost.

Delfi lugeja, anna kommentaarides teada, mida arvad käimaolevast valimissaatest ja kandidaatide seisukohtadest!

Erakondade valimisdebatt Eesti Televisioonis algas väitlusega majanduse, maksude, tööpuuduse ja ettevõtluskeskkonna teemadel – räägiti tööjõumaksude vähendamisest ja Tallinna-Tartu maantee neljarealiseks ehitamisest.

Palo: infrastruktuur on oluline

Sotsiaaldemokraate esindav Urve Palo rääkis lubadusest ehitada neljarealiseks välja Tallinn-Tartu-Luhamaa maantee. „Meie lubadustel on kate olemas,“ kinnitas ta. Hiljem märkis ta ka turismi arenguks vajaliku infrastruktuuri, näiteks raudteevõrgustiku arendamist.

Palo rääkis, et kui toiduainete käibemaksu alandada, siis see soodustab tarbimist. Aastal 2013, kui lõpevad Eesti võimalused toetada Eesti põllumehi, siis tuleb toiduainete käibemaksu langetada, sest muidu toidu hind kasvab hüppeliselt, selgitas Palo.

„Odav tööjõud ja madalad maksud on ennast ammendanud, sellega me ei ratsuta edasi,“ leidis Palo.

Jaamu: tulumaksuvaba miinimumi tuleb tõsta

Viljar Jaamu Rahvaliidust lubas oma erakonna nimel tõsta tulumaksuvaba miinimumi 144 eurolt 350 euro peale. „See on instrument, mis ei tekita inflatsiooni, küll aga muudab paremaks väiksema sissetulekuga inimeste olukorra,“ rääkis ta.

Jaamu muretses ka merendusega seotud maksupoliitika pärast, sest kohalikku registrisse on jäänud ainult kaks laeva. Ta toetas ka sotiaaldemokraatide maanteeehituse projekti, sest see laiendab transiidi võimalusi.

Pihlar: võtame välisinvesteeringud kontrolli alla

Rein Pihlar Eesti Iseseisvusparteist märkis, et tema erakonda ei saa ükskõikseks jätta olukord, kus töötute arv on suur ja 40 000 eestlast on koos peredega kolinud välismaale. Lisaks neile käib hulk inimesi välismaal tööl.

Tööpuuduse vähendamine ja elatustasemetõstmine on tema sõnul võimalik ainult Eesti residentide kapitali abiga. Vaja oleks luua ka riiklik kommertspank. „Võtame välisinvesteerinud kontrolli alla,“ lubas Pihler ja tõi näiteks Hiina, Malaisia ja Korea. „Välisinvesteering ei ole mitte püha lehm, see võib olla nii jumalast kui saatanast,“ lausus ta.

Vinkel: peaksime rohkem panustama alltöövõttu

Kristlik demokraat Aldo Vinkel pakkus töötusest väljapääsuks kutseõppe arendamist. „Peaksime julgemalt panustama alltöövõttu tootmises,“ rääkis ta. „Siin on reaalsed, operatiivsed ja käegakatsutavad võimalused.“

„Töökohti on väga lihtne luua, kui me meelitame Põhjamaadest erinevaid tootjaid Eestisse,“ lausus Vinkel. Ta tõdes, et tehtud on juba palju investeeringuid kutseharidusse, kuid riik saaks veel rohkem reklaamida oma kutseharidusspetsialiste.

Vinkel leidis, et töötuskindlustuse maksu võiks vähendada. Ta oli arvamusel, et tööjõu maksustamist tuleks vähendada ja ettevõtjatele tagada stabiilsus.

Parts: riske tuleb hajutada

Isamaa ja Res Publica Liidu liikmest majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts arvas, et riik saab tööjõumakse langetada. „Me peaksime tegema maksukärpeid, mis elavdavad majandust,“ sõnas ta. Ta pani ette, et kehtestada tuleks sotsiaalmaksu lagi kõrgepalgalistele töötajatele.

Parts ei usu, et Eestil oleks tark määrata mingeid konkreetsed sektorid, kuhu eraldi panustada. Tema hinnangul on riskid paremini hajutatud, kui majandus on võimalikult mitmekesine.

Simson: maksukoormus on pandud lihtsate inimeste peale

Keskerakonda esindanud Kadri Simson hoiatas, et kui me jätkame seda poliitikat, mis meil pragu on, siis me muutume Soome ääremaaks. „Viimasel neljal aastal on maksukoormus ebaõiglaselt pandud lihtsate inimeste peale,“ leidis ta. „Maksud peaksid inimesi koormama õiglasemalt.“

„Oleme lubanud alandada makse, mis võtaks eelarvest 38 miljonit eurot, taastada omavalitsuste tulubaasi, mis võtab 28 miljoni eurot,“ rääkis Simson. „Astmelise tulumaksu eelnõu tooks riigieelarvesse 200 miljonit eurot. Laenu meie programmis ei ole kirjas.“

„Vägagi palju saab muuta suhtumisega,“ lausus Simson ja viitas erisoodustusmaksu kaotamisele. „Oma ettevõtjaid tuleb usaldada.“

Strandberg: panustada tuleb haridusse ja tööviljakusse

Eestimaa Roheliste Erakonna poolt esinenud Marek Strandberg selgitas, et panustades haridusse ja tööviljakusse tagaks ka olemasolev maksusüsteem toimetuleku. Standbergi sõnul muutub töö iseloom vananevas Euroopas järgmise 30 aasta jooksul. „Me peame õppima, kuidas inimestele tagada töö kuni surmani välja,“ sõnas ta.

Ligi: riigi sekkumine peab olema põhjendatud

Reformierakonda kuuluva rahandusministri Jürgen Ligi sõnul peab riigi sekkumine majandusse olema väga selgelt defineeritud. „Majanduse arengu ja tööpuuduse võti on meie liikumine keerulisema toodangu poole ja integratsioon Põhjamaade poole,“ leidis Ligi.