Keskerakond lubab oma valimisplatvormis tõsta erakorraliselt kõiki pensione, sealhulgas vanaduspensione vähemalt 35 euro (ca 550 krooni) võrra kuus ning lõpetada pensionitõusu külmutamise.

Laasik ütles pärast tänast ametiühingute keskliidu korraldatud erakondade vahelist sotsiaaldebatti Delfile, et pensionitõus on vaid poliitiliste valikute küsimus ja vahendid valimislubaduse ellu viimiseks võimaldaks praegusest erinev maksusüsteem ehk astmeline tulumaks. “Primaarselt tuleks sellest katteallikad. Aga juba ennetades süüdistusi, mida alati esitatakse, et me ainult mõtleme kulutamisele ja siis ka ümberjagamisele, siis ma vastan nii, et riigi mõte ongi ju ümberjagamine,” ütles Laasik Delfile.

Teise katteallikana näeb Laasik kapitalimakse, sealhulgas kinnisvaramaks ja dividendide maksustamine. “Ärge hakake nüüd kohe seda ütlema, et näete — korteri eest hakkan rohkem maksma. Kinnisvaramaksu eesmärk on see, et väga oluline ressurss — maa ja hooned, äri- ja põllumajandusmaa oleks käibes.”

Suurim ühisosa on sotsiaaldemokraatidega

Laasiku hinnangul on Keskerakonnal erakondade valimisplatvorme võrreldes suurim ühisosa kahtlemata sotsiaaldemokraatidega. Kuid ühiseid punkte näeb Laasik ka roheliste ja Isamaa ja Res Publica Liiduga. “Suurim ühisosa on loomulikult sotsiaaldemokraatidega. Ma näen, et ka väga palju puutepunkte on rohelistega, kuigi nende platvorm ei ole väga detailne. Loomulikult ma näen ühisosa ka Isamaa ja Res Publica Liidu puhul. Konkreetseks näiteks võib tuua TÕKSi ehk tööõnnetuse ning kutsehaiguste seaduse. Samamoodi ettevõtete vabastamine erisoodustusmaksust, kui see teenus on koostatud tervishoiuteenuse pealt,” loetles Laasik ja lisas, et Reformierakonnale pole Keskerakonna vaated lähemale nihkunud.

Laasik näeks 5-10 aasta perspektiivis Eesti kõige tähtsama ülesandena rahvastiku teema lahendamist. “Lastele ja peredele tuleb luua pikaajaline turvaline keskkond.” Järgmise olulise teemana tõi ta välja varajase suremuse ja liiklustraumatismi vähenemise. Ta ütles, et selles vallas on juba tehtud tublit tööd ja seda tuleb jätkata. Kolmandana pidas ta oluliseks arstiabi puhul pikajalise jätkusuutliku rahastamismudeli kinnitamist.

Täna toimus Rahvusraamatukogus Ametiühingute Keskliidu eestvedamisel erakondade sotsiaaldebatt, kus sotsiaalkindlustust puudutavateküsimuste üle arutlesid kõikide riigikogu fraktsioonide esindajad: Eiki Nestor(SDE), Taavi Rõivas (Reform), Peeter Laasik (Kesk), Liisa-Ly Pakosta ja Urmas Reinsalu (IRL) ning Maret Merisaar ja Aleksander Laane (Rohelised).