Koort lausus, et üldjoontes võib öelda, et sisejulgeoleku tagamisega saadi möödunud aastal väga hästi hakkama. Ta tõi näiteks ka väheneud liiklusohvrite arvu, ohutuma elukeskkonna ning selle, et uuringu põhjal tunnevad ka inimesed end turvalisemalt. "Positiivne tendents jätkus väikeste kõikumistega," lisas ta.

Samas nentis Koort, et eelarve on olnud juba mitu aastat olnud pidevas vähenemises. "Investeeringuid sisuliselt ei ole, välja arvatud summad Euroopa Liidu fondidest.

Selline olukord pole praegu lühiajaliselt veel suurt kahju tekitanud, kuid pikaajaliselt võivad mõjud paratamatult tulla - eelkõige vähem inimei ja vähem kaasaegset tehnikat. "Kui investeeringuid ei tehta igal aastal, siis mingi hetk tuleb neid teha väga suures mahus."

Möödunud aasta suuremate tööülesannetena tõi Koort välja eurode vedamise turvamist ja korraldamist (millega saadi tema hinnangul suurepäraselt hakkama), NATO välisministrite kokkutulek (millega seoses taastati ka Euroopa Liidu sisepiir, mille osas kogemus enne puudus), digitaalse ID arendamine ja siseministeeriumi haldusala missioonid (näiteks Pakistan, Afganistan, Haiti, Kosovo).

Politsei- ja piirivalveameti loomine oli suur väljakutse - tegemist on nüüd suurima Eesti riigiasutusega.

Kodankondsuspoliitika valdkonnas vääris äramärkimist, et selle aastaga on meil 9000 inimese võrra vähem kodakondsusetuid. "Sel aastal jõuame olukorda, kus mittekodanike arv langeb alla 100 000."

Suur väljakutse on ka ELi IT-agentuuri Eestisse toomine, mis oli Eesti jaoks kindlasti positiivne otsus. Samuti tuleb fookusesse tuua elutähtsate teenuste toimimine - nagu sidekatkestused, maantee jne - sest ühiskonna poolt on väga suur ootus.

Alanud aasta plaanidest rääkides tõi Koort välja, et Eestist saab esimene riik maailmas, kus riikliku tunnustuse osaliseks saab mobiili-ID. 15.-21. maini leiab Eestis aga aset Euroopa Liidu keemia ja kiirgusõnnetuste reageerimisõppus, mida rahastatakse ELi vahenditest. Samuti loodetakse, et kiirelt kustuvad sigaretid vähendavad tulesurmade arvu 15-20 võrra. Samuti on teemaks pädeva personali värbamine, sest ühest küljest lahkuvad inimesed madala palga tõttu, kuid samal ajal on ka hoolimata tööpuudusest spetsialiste raske leida. Loomulikult on suureks tööülesandeks ka IT-agentuuri saabumise ettevalmistamine.