Kuriste koguduse juhatuse esimehe Hillar Padu meelest sobiks klooster kiriku kõrval asuvasse kunagisse kirikukoolimajja, kirjutas Maaleht.

Käina vallavalitsus on andnud kunagise koolimaja Kuriste haridusseltsile, kuna kogudus ei taotlenud hoonet tagasi, kirjutas ajaleht.

Haridusselts sooviks teha majja perekeskuse ning peab keset tihedalt asustatud küla asuvat koolimaja kloostrile sobimatuks.

Käina valla majandusnõuniku Anne Mišina sõnul oleks perekeskuse rajamiseks vaja vähemalt 1,3 miljonit krooni, seda aga haridusseltsil ei ole.

Mišina avaldas lootust, et haridusselts võiks saada peavarju kloostriga ühe katuse all.

Padu hinnangul aitaks klooster Kesk-Hiiumaad elus hoida. "Kuna sotsiaaltöö on olnud Eestis tagasihoidlik ja Hiiumaalt tahetakse isegi haigla ära kaotada, siis võiks haigla spetsialiseeruda sotsiaalhoolekandele, millele ka Stefanus rõhub," ütles Padu.

Tema sõnul leiab haridusseltsile ruumid ka mujalt, näiteks mõne kilomeetri kaugusel asuvast Männamaa rahvamajast.

Metropoliit Stefanuse sõnul õpivad kaks prantsuse-rumeenia päritolu nunna praegu eesti keelt ja on nõus kohe Hiiumaale minema.

Ajalehe andmeil oli algul plaanis rajada Hiiumaale Kõrgessaare valda Puski kiriku juurde mungaklooster, kuna see asutatakse aga Setumaale Obinitsasse, otsustas õigeusukirik Käina valla ja nunnakloostri kasuks.