Viimase aja tendentsiga sammu käies osalesid näiteks tuhanded Peterburi teismelised hiljuti kirjandivõistlusel, rääkides oma armastusest riigipea vastu.

Kirjandid, millest parimad avaldatakse raamatus “Dialoog presidendiga”, kandsid näiteks pealkirju “Meie saatus on teie kätes, Vladimir Vladimirovitš!”, “Kõik sõltub teist!” ning “Kõrgem on vaid issand”.

Nagu Nõukogude ajal, mis paljudel veel selgelt meeles, tänavad noored Putinit, “meie suure kodumaa” eest hoolitsejat, ning väljendavad rõõmu “noore, intelligentse ja sportliku” juhi üle.

Popansambel Belõi Orjol on tabelitippudesse jõudnud lauluga, kus Putinit nimetatakse Vene rahvale kalleimate asjade hulgas, nagu võit natsi-Saksamaa üle Teises maailmasõjas.

“Sõdurid, tuld! Kaitseme Putinit ja Stalingradi,” lauldakse hittloos, mis meenutab endise N. Liidu hümni, mis muudetud sõnadega on juba mõnda aega taas ka Vene riigihümniks.

“Selline teguviis, mis ähvardab luua Putini isikukultuse, teeb närviliseks,” märkis Vabadusraadio/Raadio Vaba Euroopa kohaliku büroo juht Viktor Rezunkov.

Rezunkov viitab näiteks Putini pilte ja juhtumusi sisaldavale raamatukesele, mida Kremli-meelse partei Ühtsus üks kohalik organisatsioon algkoolides jaotas. Trükis meenutas igati kunagisi lasteraamatuid Leninist.

Näiteks saavad lapsed teosest teada, et “kartmatu” president “juhib lennukit, laskub suuskadel mägedest ning käib konfliktipiirkondades”, et vaenutegevust lõpetada.

Kuigi Putini tööd KGB-s ei mainita, ei unustata märkimast, et “alati tuli ta tagasi koju, kuna armastas oma peret ja sõpru”.

“Ja lõpuks oli tal üle Venemaa nii palju sõpru, et nad valisid ta presidendiks,” seisab raamatus.

Peterburi Sotsioloogiauuringute Keskuse teadur Leonid Kisselman nendib, et taolised väljendused meenutavad Nõukogude ametnike püüdu juhtidele meele järgi olla, mõtlemata, kui naeruväärne selline teguviis on.

“Loodan, et noored on tänaseks piisavalt nutikad, et seda mitte tõsiselt võtta,” märkis ta.

Murettekitav on ka kahtlus, et isikukultuse märgid ei pruugi olla vaid nostalgiliste funktsionäride kätetöö.

“Loomulikult ei saa öelda, et president ise seda õhutaks, kuid see peegeldab Putini üldist imagot, mille kohaselt on ta ideaalne, kriitikast kõrgemal,” sõnas Kisselman.

Kremli ametiisikud on seni Putini jumaldamist avalikult kritiseerinud, märkides, et kokkuvõttes võib see riigipead kahjustada, peletades eemale liberaalsemaid valijaid.