Paap lahkus EÜRP fraktsioonist isikliku sooviavalduse alusel, teatas riigikogu pressitalitus BNS-ile.

Kodukorra seaduse kohaselt peab fraktsioonis olema vähemalt viis liiget, Paabi lahkumise järel jäid sinna vaid Viktor Andrejev, Tiit Toomsalu, Jevgeni Tomberg ja Valentina Võssotskaja.

Seega on EÜRP fraktsiooni tegevus lõppenud.

Fraktsiooni tegevuse lõpetamine tähendab isiklikku kaotust fraktsiooni senisele esimehele Viktor Andrejevile ja aseesimehele Tiit Toomsalule, kes said riigikogu lihtliikmest kõrgemat tasu.

Lisaks tähendab see ilmajäämist fraktsiooni nõunikest ja ruumidest, samuti teatud õigustest eelnõude menetlemisel.

Fraktsiooni senine esimees Viktor Andrejev oli Paabi käitumisest nördinud.

“See on ebakorrektne, et mitte rohkemat öelda,” lausus ta BNS-ile.

Andrejev lisas, et EÜRP liikmena Toompeale saanud Paap on oma kaaslaste seljataga teinud otsuseid kahel korral.

“Esimest korda oli see siis, kui ta erakonna esimeest teavitamata parteist lahkus ning Keskerakonnaga liitus, teine kord oli nüüd,” ütles ta.

Andrejev avaldas arvamust, et Paap ei toiminud omapäi.

“Tegelikult ütles ta minu otsesele küsimusele vastates, et see samm oli kooskõlastatud erakonna juhtidega ning seda möönis ka keskfraktsiooni juht Toomas Varek,” ütles ta.

Andrejevi hinnangul võib asi olla Keskerakonna kättemaksus EÜRP käitumise eest riigikogu valimiste seaduse hääletamisel kolmapäeval.

EÜRP oli üks kahest fraktsioonist, kes esitas ettepaneku jagada seni Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele suure häältearvu toonud Virumaa valimisringkond kaheks ega toetanud Keskerakonna ettepanekut pikendada lubatud valimisnimekiri 156 isikuni.

Andrejev meenutas, et 26. veebruaril sõlmisid Keskerakond ja EÜRP koostööleppe.

“Selle järgi pidime me toetama valitsuse algatatud eelnõusid ja lõpphääletusel me riigikogu valimiste seadust ka toetasime,” ütles ta. “Kuid me ei pidanud kõigi parandusettepanekute puhul hääletama nii, nagu teine lepingupool soovib.”

Andrejev kinnitas, et EÜRP teavitas Keskerakonda oma kavatsusest käituda riigikogu valimiste seaduse hääletamisel nii, nagu fraktsioon tegelikult käitus.