Võiks öelda, et seekordsed uusaastapidustused jäid alla eelmisele aastale. Seda vähemalt minu kodukandis Jõgevamaal. Kui eelmisel aastal oli tulevärk võimas, siis sel aastal üsna nigelavõitu. Ka pidu ise oli tagasihoidlikum.

Eelmisel aastal toimus meie valla uusaastapidu Voore Külalistemajas ning seda võis nimetada tõeliseks rahvakogunemiseks. Inimesi oli tulnud kokku üle Eesti ja neid oli palju! Sel aastal toimus tagasihoidlikum pidu Voore aktiviseerimiskeskuses, kuid see eest oli peol rohkem sisu. Minu jaoks oli kogu üritus veidi lahja, kuna seoses euro tulekuga oleksin oodanud suuremat möllu.

Ka inimesed ise olid tagasihoidlikud. Keegi ei lehvitanud uue valuutaga ega korraldanud suurejoonelist skandaali, mida aeg-ajalt ikka juhtub. Tegelikult ma tol õhtul ei näinudki isegi ühtegi eurot ja sellest ei tehtud eriti juttu. Ju ta on siis ikka pigem vastumeelne ja harjumatu, kuigi ise olen siiski kahe käega poolt.

Kui õhtul eurosid näha ei õnnestunud, siis 1. jaanuari hommikul poes käies oli näha paljusid inimesi, kes tasusid arve juba uues valuutas. Kahe päeva lõikes võiks väita, et kaardimaksete osakaal on märgatavalt tõusnud. Kui varem nägi pangakaarti pensionäri käes üsna harva, siis nüüd on need muutunud väga populaarseks. Palju on neidki, kes veel viimaseid kroone poodi viivad ja viiesajasega makstes vaid sente tagasi saades kohkunud nägudega uut raha vaatavad.

Üllatav on, et kirumist oli enne euro tulekut rohkem kui nüüd, mil see käes on. Ilmselt pole lihtsalt aega müüjale muret kurta, kuna sentide lugemisega ollakse piisavalt hõivatud. Või siis on inimesed aru saanud, et siin pole enam midagi teha. Müüjad ise on ka hoolikamaks muutunud. Kui raha tagastavad, siis ikka loevad mitu korda üle, enne kui kliendile annavad. Eks ta ole keeruline ja harjumatu kõigile.

Mina ostsin oma esimeste eurode eest pudeli mineraalvett. Maksis see täpselt 0,76 eurot. Erilist hinnatõusu märgata ei ole. Mõned sendid siia-sinna ei võta kellelgi tükki küljest ja ei tohi unustada, et osa hindu on ka kliendi kasuks ümardatud.

2011. aasta tõi lisaks eurole ka tiitli "Tallinn Euroopa kultuuripealinn 2011" mis on igati asjakohane! Tulekul on ka uus liiklusseadus ning kindlasti ei tohi unustada Tartu linna uhiuusi busse. Kuna õpin Tartus, siis ootan huviga, millal saaks osta pileti verivärskesse bussi ja nautida sõitu veel rikkumata masinas.

Üldjuhul võib öelda, et uus aasta ja euro on saabunud enam-vähem ootuspäraselt ning sujuvalt. Aasta saab olema pingeline, keerukas ja põnev kõigile, kuna lisaks eelpool nimetatule on meid ootamas ka kuumad intriigid poliitmaastikul seoses parlamendi ja presidendi valimistega.

Edukat uut aastat ja hüppelist majanduskasvu!