Esiteks tahan ma tänada oma venda Margust, kes tegeles küsitlemisega.

Küsimus: kuidas suhtute euro tulekusse?

Üldiselt suhtuti euro tulekusse positiivselt. Inimesed loodavad, et euro kasutuselevõtt parandab nende elujärge pikas perspektiivis. Paar pensioniealist inimest olid aga eurosse kahtleval seisukohal ja pigem oleks tahtnud, et kroon alles jääks.

Küsimus: milliseid probleeme võib euro tulek tekitada esimestel päevadel?

Turul müüjana töötava proua arvates on suurim probleem see, et korraga on kaks erinevat raha kasutusel. Kui peaks tulema ostja, kellel jääb kauba eest tasumisel kroone väheks ja puudu jääva osa annab eurodes, siis võtab arvestamine palju rohkem aega. Kuid õnneks kestab see ainult kaks nädalat.

Tekkis endal ka huvi, kuidas müüja peab käituma, kui ostja soovib kauba eest tasuda kahe erineva valuutaga. Kas peab vastu võtma või on õigus keelduda? Olles laevaga sõitnud, siis tean, et seal aksepteeritakse kauba eest tasumisel üht liiki raha. Lootuses, et ehk mõne suurema kaupluse müüja on rohkem selle teemaga kursis, võtsime suuna lähedal asuva Säästumarketi poole. Sealt saime ka oma küsimusele vastuse. Kauba tasumisel võib korraga kaht erinevat valuutat anda, kui ühest ei piisa.

Kentsakas juhus oli täna päeval Neste automaattanklas, kui läksin bensiini võtma. Vanem meesterahvas astus ligi ja uuris, mis on kõige väiksem eurone rahatäht, mida aparaat vastu võtab. Kui oli näinud, et see on viieeurone ja münte ei saagi sisestada, siis oli ta veidike pettunud. Uurimise peale, miks see probleem on, saime teada, et ta ostab mõnikord mootorsae jaoks bensiini. Kui varem sai 25 krooni eest ja sellest piisas temale, siis korraga viie euro eest bensiini osta on tema jaoks liiga suur summa.

Küsimus: kas olete oma raha eurodesse ära vahetanud?

Osad küsitletust olid euromündi stardikomplekte ostnud, kuid raha oli umbes pooltel küsitlutest veel vahetamata.

Soovime kõigile eurorohket uut aastat!