Tõsi küll, viimane keeldub jonnakalt kirstu ronimast ning kaant peale tõmbamast.

Peaminister ja president on praeguseks väga üheselt öelnud, et kui Savisaart pukist maha ei võeta, pole Keskerakonnal vähimatki lootust vähemalt lähima 5-10 aasta jooksul riigis poliitilisest opositsioonist pääseda. Kui kellegi jaoks asi veel segane oli, siis lõpliku selguse riigijuhtide kokkuleppe kohta tõi Ilvese eilne "olgu see mina, või järgmine president, või ülejärgmine president" -avaldus.

Vaatame siis fakte. Ilves tegi samas esinemises ka teatavaks, et kavatseb järgmise aasta presidendivalimistel uuesti kandideerida. Teda toetavad nii Reformierakond, sotsiaaldemokraadid, kui ka rida loomeinimesi, nii et juhul kui imet ei juhtu, valitakse Ilves Kadriorgu tagasi. Ansipi tagasivalimist peaministriks on samuti raske takistada, võttes arvesse, milline on Reformierakonna edu teiste ees viimastes toetusküsitlustes.

Põhimõtteliselt viitavad siis kõik märgid sellele, et Ansipil ning Ilvesel on jõudu ka oma ähvardused Keskerakonna aadressil teoks teha. Kui Venemaalt valimisraha küsinud Savisaart välja ei vahetata, võib erakond arvestada pikkade opositsiooniaastatega.

Iseasi, milline mõju sellel ähvardusel Keskerakonnale on. Seni on asjade käik näidanud, et Keskerakonna siseopositsioon on arvatust isegi väiksem. Erakonna juhatus ning osa piirkondlikest organisatsioonidest on tuttaval kombel oma liidri ümber koondunud. Ustavaimad savisaarlased on aga lasknud end määrata küünilist nime kandvasse "tõekomisjoni", rakukesse, millel on juba ette kindlast määratud ülesanne - mõista Savisaar õigeks ning luua illusioon tema tegevuse aususest.

Kokku sunnib see tõdema, et Keskerakond on oma liidrit väärt. Kui erakond keeldub järjekindlalt Savisaare patte nägemast, siis võib see opositsioonis püsimises vaid ennast süüdistada. Paraku ei tähenda see, et suurel osal Keskerakonna karjeristidest oleks midagi häda: osadel on soe koht riigikogus, teistel mõnus olemine pealinnas, kuhu Keskerakond tulevikus vaid sügavamalt sisse kaevub.

Muidugi nii kauaks, kui Savisaart poliitikasse jagub.