Tundmatuks jääda soovinud julgeolekuametnike sõnul pole laekunud mingit informatsiooni, mis viitaks, et terroristidel on pühade ajaks plaanis midagi erakordset korraldada. Allikad rõhutasid siiski, et jõulude ajal on julgeolekujõud alati tavapärasest kõrgemas valmisolekus, vahendas BNS.

Ajaleht Daily Mail kirjutas neljapäeval, et terrorivõrgustik al-Qaida kavatseb jõulupühade ajal korraldada rünnakuid Euroopas ja Ühendriikides. Ajalehe informatsiooni kohaselt teatasid terroristide kavatsustest Iraagi võimuesindajad, kes said omakorda info vangistatud mässulistelt.

Iraagi siseminister Jawas al-Bolani sõnul oli Stockholmis aset leidnud rünnak osa sisside plaanidest. Mitmed vahistatutest väitsid, et said vastavad käsud otse al-Qaida kõrgemalt juhtkonnalt, kinnitas minister. Iraagi välisministri Hoshyar Zebari hinnangul tuleb informatsiooni suhtuda ülima tõsidusega.

Rootsi pealinnas möödunud nädalavahetusel kärgatanud plahvatustes hukkus ainsana pommipanija Iraani päritolu Taymour Abdel Wahab. Vigastada sai kaks juhuslikku möödujat. Uurijad usuvad, et lõhkekehad plahvatasid pommipanija käes enneaegselt rahvarohke jalakäijate tänava lähedal ning tõenäoliselt soovis enesetapuvõitleja ennast õhku lasta raudteejaamas või mõnes jõulueelselt rahvast tulvil kaubamajas.

Rootsi julgeolekupolitsei Säpo andmetel ei olnud pommipanijal sidemeid rahvusvaheliste terrorivõrgustikega. Seni oli mees Säpole tundmatu, kuid julgeolekupolitsei usub, et tal oli rünnaku ettevalmistamisel abilisi.

Terrorivõrgustiku al-Qaida Iraagi haru juhtivliige Abu Suleiman al-Nasser ähvardas esmaspäeval internetis avaldatud pöördumises, et Rootsi pealinnas Stockholmis kärgatanud pommid on "alles algus meie džihaadi uues ajajärgus", edastasid meediakanalid. Nasser nõudis ühtlasi, et NATO riigid viiksid oma sõdurid "koheselt ja tingimusteta" Afganistanist välja ja lõpetaksid "sõja islami vastu".

Ta kinnitas, et vastasel korral pole keegi kaitstud ja neid ootab ees rünnak Euroopa südames.

USA sisejulgeolekuamet kehtestas sel nädalal kõrgendatud terrorismiohu tõttu täiendavad turvameetmed ja piirangud rahvusvahelises lennuliikluses, need piirangud laienevad ka Ameerika Ühendriikidesse adresseeritud ja lennutranspordiga saadetavale postile.