Ajaleht Postimees kirjutas täna, et kaitsepolitsei on edastanud Eesti riigijuhtidele ettekande, kus Savisaart nimetatakse Venemaa mõjuagendiks ja ohuks Eesti julgeolekule.

Savisaar ütles ilmunud väiteid kommenteerides, et kaks kuud enne valimisi võib igasuguseid asju juhtuda ja tuletas meelde 1995. aasta lindiskandaali. Tollal algatati tema sõnul isegi neli kriminaalasja, kuid kõik need vaibusid.

Samuti rääkis Savisaar, et sel nädalal tuli avalikuks „Eesti viimaste aastate suurima erioperatsiooni nurjumine“, viidates endise Pärnu linnapea Mart Viisitamme õigeksmõistmisele ringkonnakohtus. „Seda oli vaja millegagi summutada, et tähelepanu kõrvale juhtida,“ selgitas ta.

Keskerakonna esimees tunnistas, et ta otsib tõesti Venemaaga tihedamaid suhteid, kuid seda teevad tema sõnul ka paljud teised lääne poliitikud ning näiteks Angela Merkelit ja Barack Obamat ei usaldata sellepärast vähem.

„Esmakordselt olen ma teada saanud, et vene õigeusu kiriku ehitusel osalemine ja selleks raha kogumine on Eesti julgeolekule ohtlik,“ jätkas Savisaar. „Ma olen toetanud ka sünagoogi rajamist, teinud koostööd luteri kirikuga ja osalenud isegi mošee ehituse arutamisel. Pühakodade rajamine kuulub linnapea ülesannete juurde.“

Neljapäeva lõuna ajal peetud pressikonverentsil täpsustas Savisaar, et ta on kogunud Venemaa raudteejuhi Vladimir Jakunini kaasabil õigeusu kiriku tarvis 1,5 miljonit eurot.

„Tahaksin tänada Andrei Pervozvannõi fondi juhti Vladimir Jakuninit, kes on aidanud kaasa kiriku ehitamiseks raha kogumisele. Küsisin tõepoolest 1,5 miljonit eurot, mis on tulnud nii Venemaa eraisikutelt kui ka ühiskondlikelt organisatsioonidelt ja selle kohta on sõlmitud ka leping,“ rääkis Keskerakonna esimees.

Savisaar lisas, et tunneb Pärnust pärit Jakuninit juba viis aastat.

Savisaar ei kavatse tagasi astuda

Vastates Kuku ajakirjaniku küsimusele, kas ta kavatseb linnapea kohalt tagasi astuda või oma ametikohustused peatada, meenutas Savisaar aasta tagasi toimunut. Endine siseminister Jüri Pihl tegi tollal avalduse, kus ta kuulutas peaminister Andrus Ansipi, välisminister Urmas Paeti ja justiitsminister Rein Langi riigireeturiteks, kuna Eesti tühistas viisakeelu ühele Eestile ohtlikule inimesele.

"Kas keegi neist astus tagasi?" päris Savisaar retooriliselt. "Soovitan maha rahuneda, enne valimisi käiakse igasuguseid asju välja."