Ühtlasi pangad täpsustasid, et paljud sundmüüki pandud objektid polnud võlgniku põhielukohaks, nende seas on olnud ka suvilaid ja teistele välja üüritud kortereid. Samuti kinnitati, et vara müük pole pankade huvides, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Me suhtleme oma klientidega järjepidevalt ning lõplikule lahendusele eelneb pikk eeltöö,” selgitas Swedbanki eraisikute finant-seerimise divisjoni direktor Andres Tukk. „Kuid kui inimene ei leia näiteks kahe aasta jooksul tööd, siis tuleb mingi otsus vastu võtta, sellest saavad ka kliendid aru ning nii otsustataksegi näiteks üheskoos vara müüki panna.”

SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuht Triin Messimas vastas, et makseraskustega lepinguid oli kriisi keskmes kogu eluasemelaenuportfellist ligi 2,3 protsenti.„Oleme viimase kahe aasta jooksul restruktureerinud ligi 2000 eluasemelaenu, vältisime sundmüüke teadlikult, kuna see on halvim lahendus nii laenuvõtjale kui pangale,” kirjutas ta.

Nordea panga krediidijärelevalve osakonna juhataja Viljar Kähari sõnul on klient tagatise müüki jõudmise ajaks olnud üldjuhul võlgu pool aastat või kauem. Tema sõnul kestab müügiprotsess seaduse järgi vähemalt 45 päeva, tavaliselt kulub pigem aasta.