Mees, kes nimetab end Abu Zaidiks, seisab staadionil Somaalia pealinnas Mogadishus, kirjutab Aftonbladet. Ta vaatab kaamerasse ja ütleb puhtas rootsi keeles: „Vennad ja õed, ma kutsun teid üles Somaaliasse tulema ja džihaadiga liituma.”

Taustal on kuulda laske tulirelvast. Mees ütleb, et osavõtt on kohustus: „Te olete osa võitlusest hea ja halva, pimeduse ja valguse, tõe ja vale vahel.”

Seda lühikest videoklippi on levitatud internetis novembris ja detsembris ning see on näide agressiivsest värbamistööst, mis on käimas.

Kolmapäeval esitab Säpo valitsusele uue raporti. Eesmärgiks on olnud kaardistada vägivaldset islamiäärmuslust Rootsis.

Allikas ütles Aftonbladetile, et Säpo jälgib ligi 200 inimest. Kõiki klassifitseeritakse islamiäärmuslasteks.

70-80 protsenti neist kuuluvad vägivaldsetesse võrgustikesse Rootsis, ülejäänud on üksikud hundid või seotud mõttekaaslastega välisriikides.

Umbes 20 inimest on sõitnud Rootsist Somaaliasse, et saada väljaõpe relvastatud islamiorganisatsiooni al-Shabaab juures. Neist neli on väidetavalt lahingutes langenud.

Mitmed inimesed on sõitnud ka Iraaki või Afganistani, et saada terroristiväljaõpet. Suur osa neist on pärit immigrantidega asustatud eeslinnadest Stockholmist, Göteborgist ja Malmöst.

Agressiivne värbamine võib Rootsile tulevikus ohtlikuks saada.