Käin kõik jõuluturud ja –laadad ning –müügid läbi. Mõndagi uut on ka silma jäänud. Kui ise ei jaksa osta, saan mõne idee ja proovin ise valmis meisterdada. Kui selleks aastaks ei jõua, jõuab järgmise aasta jõulukotti. Kohe selline elustiil on välja kujunenud. Teised on pidevalt ka meeles.

Viimastel aastatel on kõrva hakanud, et jõulumüügid ja –laadad, eriti Tallinna Raekoja platsil, pole enam kodumaise keelega ja eestikeelse muusikaga. Tean küll, et jõulud on paljudes paikades üle maailma üsna ühesugused ja sedagi, et neid peetakse ka eri aegadel, kuid igal pool on neis oma sünnikoha omanikele omane kõla ja maik.

Pariisis oleks mõeldamatu, et kauplemine käiks rootsi keeles või saksa keeles, olenemata sellest, et koos on pea maailm. Meil on kuidagi nagu teisiti. Meie jõuluturg sageli sind sinu eesti keeles enam ei kõneta. Püüad sina oma kodukeeles uudistada, juhtub üha sagedamini, et sulle vaadatakse vaid otsa, ei vastata eesti keeles. Sest müüja, ehk päkapiku abiline, sinu keelt ei oska. Keeleoskamatust püütakse varjata pideva mugimisega. Kuigi letil on, mida sooviksid vaadata, võib-olla ostagi, jääb see tegemata.

Ometi on jõulud ka imede aeg. Tuled teise tiiruga tagasi ja kõnetad pruunsilmset kõrgete sarnadega perenaist soome keeles, tõded, et oled inimene ja ostja. Oma algelises, kuid arusaadavas jõuluvana-keeles saab kõik asjad aetud, ka tehing tehtud.

Kingi saajal pole sellest muidugi aimugi ja vist ei peakski. Kuid ka jõulud saavad mõne aja pärast ühele poole. Päkapiku abilised saavad aga jälle endale kinnituse – siinset maarahva keelt pole tarvis isegi avalikus ruumis riigi südames mitte, sest jõulukingituse, pisikese müügiraha näol, saab sellel maal igaüks. Ka kõige andetum keeleõppija kuid ettevõtlik päkapiku abiline.

Ja jõuluvalitsus on oma alluvatega rahul.
Kas ka jõurahvas Maarjamaal?
Ei, ei ole kade.
Kas müügilubasid andes arvestatakse vaid laekuva müügimaksuga? Muu on eraomaniku oma asi. Eraomand olla püha. Seadused on ju teadagi kelle jaoks.
Solvunud ikka olen, kuigi seegi läheb jõuluandestuste käigus ilmselt meelest. Kuni järgmiste jõuludeni.