Seda artiklit ajendas mind esmalt kirjutama eesti meeste kasvav kriitika eesti naise pihta. Teiseks põhjuseks oli Delfis ilmunud artikkel „Saagu võrdsus! Naised sõjaväkke.“ Sellele kirjatükile poleks nagu midagi ette heita. Eestis on ju lubatud arvamustepaljusus — seega, miks peaks šovinistidele olema keelatud arvamust avaldada? Samas, kui artiklisse süveneda, siis näeb, et tegemist on paraku lihtsalt “lahmimisega.”

Esiteks tuleks kohe ära mainida, et Eestis on vaid üks võrdõiguslikkuse volinik ja tema ülesanne pole mitte ainult sugudevaheliste võrdsete õiguste eest võitlemine, vaid ka muud vähemuste teemad. Autor on toonud ka välja väga huvitava ja ignorantse põhjuse, miks mees peaks rohkem palka saama — sest ta lihtsalt sööb rohkem. Antud juhul aga autor üldistab. Seega võiks ka ülekaalulised hakata rohkem palka nõudma, kuna nad lihtsalt söövad rohkem. Äkki tuleks hakata inimese toidukorvi kaaluma ja selle järgi palka maksma?

Samas tuleb nõustuda, et üldiselt pole füüsise poolest naised ja mehed võrdsed ja on alasid, kus üldjuhul on mehed paremad või vastupidi. Samas see ilmneb ka sealses töötavas kontingendis. Raskemal alal töötavadki vaid need naised, kes sellel alal hästi hakkama saavad, samas autori soovide kohaselt sellel alal naised töötama ei peaks. Samuti tuleb sellise loogiga järgi välja, et naine, kes töötab 12 tundi päevas kassapidajana, teeb vähem tööd kui mees, kes parandab autosid. Muidugi on see igaühe otsustada, kuid soovitaksin meestel kuu aega kassapidaja tööd proovida ja alles siis lahmima tulla.

Üleüldiselt väljendub selles kirjatöös sügav mõtte, naised püsigu kodus ja olgu sünnitusmasinad ning teenijad mehele. Selliste meeste jaoks algaski arvatavasti maailma allakäik just naistele valimisõiguse andmisest. Kindlasti on naisi, kes aga ongi sellise elukorraldusega rahul ning nemad leiavadki endale kõrvale kirjatöö autoriga sarnaseid mõtteid omava mehe.

Hakata naisi, kes ootavad elult midagi muud — võrdset partnerit enda kõrvale — feministideks nimetama, on kohatu. Ma pole kunagi feministlikke äärmusi pooldanud, kuid olen nõus, et palgalõhe sugude vahel on Eestis liiga suur. See on meie riigis aktuaalseks teemaks olnud vaid mõned aastad ning reaalseid samme olukorra parandamiseks pole ette võetud. Seda üllatavam on, et Eestit tembeldatakse feministlikuks maaks võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega, kus on ammu näiteks erinevad kvoodid kehtestatud. Mina pole samuti selliste kvootide pooldaja, ei valimistel ega töökohtadel. Samas on normaalne, läänelik ja inimlik lähenemine, et sarnaseid töökohustusi täitvad inimesed olenemata soost, saavad ka sarnast tasu. Kindlasti on mõni mees ka teisest mehest töökam ja mõni mees laisem, seega selline tükitasu lähenemine ei pruugi kindlasti paljudele meestele oodatud tulemusi anda.

Samas toob autor välja ühe väga olulise punkti. Millegi tõttu ei armasta Eesti valija naiskanditaate. Kui eeldada, et vähemalt pooled valmisealistest on naised, siis sellisel juhul peaks riigikogusse pääsema ka demokraatlikul teel tunduvalt rohkem naisi. See saab aga juhtuda, kui eesti naised saavad lahti oma Nõukogudeaegsest mentaliteedist ja stereotüübist, et mees peab võimu juures olema.

Aga miks jääb tihti mulje, et eesti mees vihkab eesti naist? Nii kommentaariumites kui foorumites kohtab tihti kommentaare, mis tembeldavad eesti naise lolliks, koledaks, paksuks, meigiga liialdavaks, lõtvade elukommetega olevuseks jne. Selliseid kommentaare lugedes tekkib tihti masendus ja tõuseb küsimus, mida on eesti naine nii halba teinud, et eesti mees teda nii palavalt vihkab. Võiks ju lausa öelda, et jälestab.

Küll on probleem selles, et naised meigivad liiga palju ja siis on probleem, et ei meigi ja ei hoolitse enda eest piisavalt. Sellise suhtumisega aga jõuabki see eesti mees selleni, et kõigest sellest solgist tüdinud eesti naine leiab endale kaaslase mujalt. See aga annab meestele jälle õiguse sellise valiku teinud naisi mõnitada. Ma ei hakka siin eesti meest halvustama, eks igas rahvuses leidub igasuguseid, kuid minu soe palve on, kallis eesti mees — hinda eesti naist rohkem ja austa teda. Ma ei tea, et ühegi rahvuse mehed teeks oma naisi niimoodi maha nagu seda kipub tegema eesti mees.