Nii näiteks on 23. novembri seisuga Vene Teatril maksuvõlg 1 270 962 krooni, Eesti Kontserdi maksuvõlg on 324 509 krooni ja intress 4 910,46 krooni ning Eesti Riikliku Nukuteatri maksuvõlg 569 557 krooni ja intress 30 713,59 krooni.

Esmaspäeval ütles ERSO direktori kohusetäitjaks määratud Anneli Unt Delfile, et maksuamet on blokeerinud Eesti esindusorkestri ERSO arvelduskontod, kuna asutuse maksuvõlg ulatub pooleteise miljoni kroonini.

Rahandusministeeriumist öeldi Delfile, et maksuamet on blokeerinud ainult selle ERSO arve, kuhu laekub kontserttegevusest tulev raha. Riigieelarvet puudutavaid kontosid maksuamet sulgenud ei ole.

Septembris leidis riigikontroll, et üks suuremaid rikkumisi, mis ministeeriumide raamatupidamist ja tehingute seaduslikkust auditeerides avastati, on Eesti Kontserdi poolt Jaani kiriku renoveerimiseks võetud laen.

Endine Eesti Kontserdi juht Aivar Mäe ütles vastuseks riigikontrolli süüdistustele, et Peterburi Jaani kiriku renoveerimisel pidi arvesse võtma Venemaa tavasid ja ehituse peatamine ei tulnud kõne alla.

Kultuuriministeerium: me teame maksuvõlgadest

“Kiriku renoveerimise laenulepingut ja ERSO-s toimunut ei saa võrrelda,” selgitas kultuuriministeeriumi pressiesindaja Ave Toots-Erelt.

Tema sõnul on ministeerium teadlik ka maksuameti märgukirjadest mõne kultuuriasutuse kohta. "Ministeerium kontrollib regulaarselt oma asutuste kassavoogusid ja kohustusi, arvestades ka asutuste hooajalist iseloomu. Kultuuriasutuste eripära on see, et lähemad paar kuud on üks kibedamaid töötegemise perioode ja siis teenitakse ka suur osa omatuludest. Seetõttu ei pruugi praegu üleval olevaid maksuvõlgu aasta lõpuks enam olla," lisas Toots-Erelt.

Kõigi probleemsete asutuste juhid tegutsevad tema kinnitusel maksuvõla vähendamise nimel ja ministeerium hoiab neil silma peal. "Vajadusel küsitakse asutusest täiendavaid selgitusi. Oluliseks võrdlusaluseks on asutuste eelmiste aastate võrreldavatel perioodidel laekunud tulud ja tehtud kulutused, mis lubab eeldada hetkeliste probleemide lahenemist," märkis kultuuriministeeriumi pressiesindaja.