Kõik algab tasa ja targu

Alates kella seitsmest on võetud järgmise aasta riigieelarve teise lugemise ajal pärast igat hääletust kümne minutiline paus. Hääletamine ning siis paus kümme minutit, seejärel uus kiire hääletamine ning järjekordne paus... Ja nii uuesti ja uuesti. Enamus 127 parandusettepanekust on Keskerakonna poolt.


Pärast kella üheksat ei ole saalis aga keskerakondlasi peaaegu üldse kohal, lisaks parandusettepanekute lugejatele ehk veel mõni saadik.

Riigikogu kohvik on erandkorras öö läbi avatud

Üks koht, kus 10 minutilisi pause võimalikult meeldivalt mööda saata, on riigikogu kohvik. Enne südaööd einestavadki nii mõnedki saadikud seal väikeste hubaste seltskondadena. Aleksei Lotman võtab aja maha väikse salatiga ning Marek Strandberg tegeleb kaasavõetud sülearvutis kirjatööga. Igor Gräzin, Maret Maripuu ja Eiki Nestor on endale kohvid võtnud ja katsuvad aega meeldivalt vesteldes sisustada.

"Kümme minutit on selline aeg, millega ei saa millessegi süveneda, see on täiesti mahavisatud aeg," ohkab Gräzin. Kogu öö jooksul on kohvikus pidevalt rahvast, kes kutsungi peale nagu üks mees tõuseb, korraks saalis hääletamas käib ning seejärel taas oma lauda poolelioleva kohvitassi taha tulevad.

Öösel sajab maha paks lumi – kuidas homme koju saab?

Kella kaheks on Tallinnas maha sadanud paks lumi ja saadikud vaatavad murelikult aknast välja. Ilus küll, ent kas järgmisel päeval tuleb enne viimaks ometi kojupääsemist hakata veel autot lume alt väljakaevama?

Monotoone tiksumine, ent lahkuda ei saa

Paar tundi üle südaööd hakkab väsimus juba maad võtma. Facebookid on kaasasolevates läpakates läbivaadatud, uudisteportaalid samamoodi. Päris tukkuma ei jää keegi; loetakse vaikselt omaette raamatut või juteldakse juba veidi väsinult kolleegidega. Maret Maripuu on muhutikandiga kotist võtnud välja näputöö ja asub hoolikalt mustrit jälgides kuduma.

Mis toimub? Keskerakond ja Sotsiaaldemokraadid teevad ühisrünnaku!

Saali tüünet vaikust lõhestab korraga Aivar Riisalu elurõõmus hüüatus: "Tere hommikust! Kuidas läheb?" ning seejärel täituvad välgukiirusel saalis pea kõik Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatide istekohad. Saal on elevust täis. Uued tulijad näivad värsked, väljapuhanud ja ülevoolavalt rõõmsad. Ka pidevalt pooltühjas saalis korralikult "vastu"-hääletamas käinud seltskond mobiliseerub kiiresti oma kohtadele. Nii, mis nüüd saab?

Hääletamisele tuleb 49. muudatusettepanek ning nii tasavägist tulemust pole veel varem olnud. "Poolt hääletas 36 riigikogu liiget, vastu oli 37, erapooletuid ei olnud. Ettepanek ei leidnud toetust," teatas esimees Ene Ergma.

Emotsioone tulemusele ei hoitud vaos – peaagu oleks ju üks ettepanek läbi läinud! Vembu peale tehakse tormiline aplaus ning seda õhkukülvatud elevust veel mõneks ajaks. Järgmise kümneminutilise pausi ajal kostab kellegi rüperaalist arusaamatust suunast Village People'i "Y.M.C.A", mis seejäärel küll kohe vaikseks pannakse. Riisalu istub oma laua taha maha ning kukub laual olevatele paberitele kiiruga järjest allakirjutama.


Kus siis kõik keskerakondlased on?

Keskerakonna fraktsiooni kabinetis on vaikne, vaid abilised on tööl. Kus siis on keskerakondlased, kui nad ei ole ka suures saalis?

"Kõik on majas, aga kas oma kabinettides või kuskil, siin fraktsiooniruumides ei ole täna eriti koos oldud,"seletab keskerakondlane Heimar Lenk keskerakonna fraktsiooni ruumidesse küllatulnud žurnalistile lahkelt. Kohvi pakutakse siin juua erilisest tassist: kui omale võtab Lenk tassi, millele on kuldtähtedega peale kirjutatud "Heimar", siis külaline saab tassi, millele on kirjutatud "Vilja". Kas tegu on tõesti Vilja Savisaar-Toomasti kohvitassiga? Selgub, et nii ongi. 

Ja ongi hommik käes...

Veidi enne kella kuute teatab Keit Pentus, et pooled muudatusettepanekud on läbihääletatud. Teadet tervitatakse saalis aplusiga. Ent kõik jätkub, pooled ettepanekud on veel ees...

Saali saabuvad ükshaaval järjest uued inimesed, kaasas värsked ajalehed. Rõdul võtavad kohad sisse töövarjupäeva puhul saadikuid jälgima tulnud kooliõpilased. Uus päev on alanud.