Tema pettumust võib mõista ja on väga tore, et ta seda ka kirjalikult väljendab. Tehke seda, ja rohkemgi. See on teie riik ja teie rahvas. Arvustamine on teie püha õigus ja ka kohustus. See valus arvamus näitab, et midagi on mäda, kuid samas õnneks ka seda, et Eesti riik ja selle toimimine läheb noortele veel korda.

Ma ei ole päris kindlel, kas ja kuivõrd te olete kursis parlamenditöö sisu ja eripäraga ja kas on päris õigustatud teha ühe kogetud hetke põhjal nii kaugeleulatuvaid järeldusi, et jätta valimata ja ehk isegi kutsuda teisi oma eakaaslasi endast eeskuju võtma. See oleks viga. Usun siiralt, et te olete demokraatlikult meelestatud ja teate, et demokraatia toimib korraliste ja vabade valimiste kaudu. Kas see süsteem toob tulemuse, mis meid kõiki rahuldab, on keeruline küsimus. Kuid selge on, et see on kõigi valijate otsustada.

6. märtsil aastal 2011 on võim rahva käes. Ja seega ka teie käes, noored valijad. Küllap elukogemus õpetab teile ka seda, et maailm ei saa kunagi olema täpselt selline nagu just mina ja teie ootame ja soovime. See on alati kompromiss paljudest soovidest, teguritest ja inimestest. Kuid kui teie seda ei kujunda, siis on ta veel rohkem erinev sellest, mida te tahate näha. Ja ometigi peate selles elama.

Usun, et mõistate, et kui ka teie jätate valimata, siis ei jää valimised olemata. Lihtsalt teie eest valivad teised. Karavan läheb edasi, ainult et teie ei ole seda kujundanud. On see tõesti õige tegu, kui te oma riiki armastate ja selle käekäik teile korda läheb?

Noore valija arvamus toob selgelt esile paar olulist asja. Kõigepealt selle, et riigi valitsejad, eriti Riigikogu, ei ole kandnud piisavalt hoolt selle eest, et selgitada kuidas demokraatia, riik ja selle institutsioonid toimivad. Siin võib ilmselt peegelduda ka asjakohase kooliõpetuse puudujääk.

Teiseks, Riigikogu ei ole ainult üks ametiasutus teiste hulgas. See on kõrgema riigivõimu kese, süda. Enamiku rahva jaoks on ta ka eeskuju vastutusest, hoolivusest ja distsipliinist. On see kõrgendatud ootus õigustatud või mitte, pole isegi tähtis. Nii lihtsalt on ja seda näitab kujukalt ka teie mulje pinnalt kujunenud hoiak ja arvamus. Ja sellega peab Riigikogu nii tervikuna kui ka selle üksikud liikmed arvestama. Näib, et seda ei ole tehtud piisavalt. Kui nii, siis tuleb veel kord kritiseerida ja kui ei aita, siis valida teised ja jätkata oma kriitilist hoiakut.

Eesti elanikkond vananeb. Vastavalt suureneb ka vanema elanikkonna osakaal valijaskonnast. Ühiskond aga muutub aina dünaamilisemaks ja kiiresti teisenevaks. Tänapäeva noored on küpsemad ja informeeritumad kui põlvkond vanemad. Et tasakaalustada eelviidatud arenguid, peaksime tõsiselt kaaluma valimisõiguse ea — nii aktiivse kui passiivse, alandamist. Noored, teist sõltub palju ja teil on palju teha. Kohtumiseni valimistel!