Mikseri sõnul sisaldab Eesti Päevalehe artikkel pahatahtlikku valet ning tema tegelikud seisukohad ei lange kokku nende kujutelmadega, mida on avaldanud ajakirjanik Antti Oolo.

Mikseri sõnul on Kaitseliidul kindlad sõjalised ülesanded nagu mobilisatsiooni läbiviimine, lokaalne kaitsetegevus ja kaitseväe territoriaalsetes üksustes osalemine.

“Olen öelnud, et Eesti riigikaitse struktuur Eesti NATO-sse astumise järel muutub ja riigikaitses saab suurem roll olema mobiilsetel üksustel, kuid Kaitseliidule jääb alles konkreetne ja selgelt defineeritav roll,” ütles Mikser.

Ta tunnistas, et Kaitseliidu finantseerimise osakaal üldistes kaitsekulutustes ei tõuse, kuid see ei tähenda organisatsiooni laialisaatmist.

Kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts nimetas jutte Kaitseliidu laialisaatmise kohta kahetsusväärseks eksituseks, kuna tegelikult on olnud kaitseringkondades juttu hoopis Kaitseliidu liikmeskonna suurendamisest.

Ka kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko nimetas Antti Oolo artiklit selgeks valeks ning kinnitas, et tema pole öelnud ajakirjanikule lauseid, mida viimane artiklis tsiteeris.

“Väärib märkimist, et ajakirjanik näitas üles suurt kodanikujulgust sedasorti valet ilmutades,” ütles Mikko.

Eesti Päevalehe esileheküljel seisis neljapäeval, et kaitseministril on kavas Kaitseliit laiali saata. Ka riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Tiit Tammsaar ütles ajaleheveergudel, et Kaitseliidu vanematekogu muutus valvsaks, kui Mikser teatas, et Kaitseliit on NATO jaoks probleem.

Tammsaare sõnul kutsus vanematekogu Mikseri aru andma, kuid minister ei tulnud kohale, saates enda asemel ministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko, kirjutab Eesti Päevaleht.