Arvatakse, et nende eest maksti lunaraha. Suurbritannia välisministeerium seda ei kinnitanud ja ametnikud teatasid, et uurivad asja, vahendab Daily Telegraph.

„Meiega on kõik hästi,” ütles Paul Chandler BBC-le. „Meist on järele jäänud üsna luu ja nahk, aga kõik on hästi.”

Relvastatud piraadid hoidsid 60-aastast Pauli ja 57-aastast Rachelit aasta ja kolm kuud vangis. Nad vangistati keset ööd une pealt, kui nad magasid jahil Seišelli saarte vetes 1300 kilomeetri kaugusel Aafrika rannikust.

Pensionäre veeti ringi mitmetes Somaalia laagrites, süüa anti spagetikonserve ja kitseliha. Nad olid pideva valve all, valvuriteks sageli teismelised poisid.

Mõlemad Chandlerid on selle aja jooksul haiged olnud, eriti proua Chandler, kes näeb piltidel välja kõhn ja nõrk.

Rachelil löödi automaadikabaga välja hammas ja mõlemad teatasid, et neid hoiti puuris nagu loomi ning nad kartsid, et neid jäetakse kõrbesse surema.

Suurbritannia valitsusel on kindel poliitika, mille kohaselt piraatidele lunaraha ei maksta. Raha kogusid tõenäoliselt kokku perekond ja sõbrad.

Chandlerid jäid varakult pensionile ja müüsid maha oma maja Tunbridge Wellsis ning ostsid 38-jalase jahi Lynn Rivali, et purjetada ümber maailma.

Nii Chandlerid ise kui nende sugulased hoiatasid piraate pidevalt, et nad ei ole rikkad ja ei suuda koguda nõutud lunaraha – 4 miljonit naela (73 miljonit krooni), mida nõuti. Lõpuks maksti ilmselt vaid murdosa sellest.