Kas teadsid? IRLi peakontor asub vana kaitserajatise kukil

Muinsuskaitseameti andmetel paikneb tänane IRLi peakontori hoone Tallinnat ümbritsevate bastionidevööndis ning ehitama võis siia hakata alles 19. sajandi teisest poolest, mil Tallinn kustutati kindluslinnade nimekirjast. Kogu Wismari tänav hakkaski kujunema alles siis; siia kerkisid esimesed hooned. Tänava nimi on tulnud aga siin 17. sajandi lõpul asunud kaitsehituse nimest – tänase IRLi peakontori juures asus siis nn Wismari raveliin.

1920. aastate alguses läks alles tõsisemaks ehitamiseks - Wismari ja Toompuiestee nurgale jääv tühi maa-ala jaotati teenekate arhitektide E. Jacoby, H. Johansoni ja E. Habermanni vahel isiklike eramute püstitamiseks. Seega on ka mõned lähikonnas olevad majad samast ajajärgust -  Johanson projekteeris ja ehitas eramu Wismari 9 ning Jacoby ehitas kõrvalmaja Wismari 11.

IRLi majast liigseid kaunsitusi ei leia - juugend oli just moest läinud

1923. aastal sai riialaste põlvkonda kuulunud baltisakslase Jacoby projekteeritud maja valmis. Seega ei leiagi sellest enam juugendlikku kitšimaigulist küllust, vaid pigem asjalikku eestiaegset traditsionalismi ning hoones on näha ka mõjutusi saksapärasest heimat-stiilist. Näiteks ilmestavad maja aknaraame saksapärased metallkaunistused aknaraamide küljes.

Maja kõrge punastest tellistest katus peaks aga looma seose lähedal asuva vanalinnaga.

Luksuslik ühepereelamu kõigi mugavustega

Maja planeering on samuti elamule tüüpiline, allkorrusel asusid elu- ja söögituba ning pisike teenijatuba, ülakorrusel aga kabinet, magamistoad ja vannituba. Hoone interjöör on lihtne, jälgides ajastule omast traditsioonilist stiili: puitdetailid ja trepikäsipuu on küll kaunistatud, ent mitte enam juugendliku kergusega. Detailid, ka nagu näiteks fotodel olev ukselink, on pigem asise iseloomuga.

Muinsuskaitse alla võeti 229-ruutmeetrine maja 1997. aastal. Hoone müügihinnaks oleks olnud headel aegadel ehk 15 miljonit krooni, ent tänases kinnivaraturu tingimuseks on kinnivaraekspertide hinnangul pakutud majast saadavaks tuluks 8 miljonit krooni.