„Ainult südamega näed hästi.
Kõige tähtsam on silmale nähtamatu.“

Ergma esitas oma kõnes retoorilise küsimuse: „Aeg-ajalt kerkib ühiskonnas arutlus, kas on ikka vajalik korjata annetusi küll haiglatele seadmete ostmiseks, küll mõne kriisikolde abistamiseks? Ehk peaks ikkagi riik oma maksukukrust need vahendid leidma?”. Riigikogu esimees rõhutas vastuseks: „Ma usun, et heategemise järele, mis ei seisne ainult rahaliste annetuste tegemises, on igal ajal tarvidust.”

Ergma märkis tunnustavalt, et tänased autasustatavad on näinud südamega ja võtnud kergendada teiste koormat. Tihti on see neile endale toonud kaasa pikki töötunde, keerukaid ülesandeid, kogu oma vaba aja kasutamist. Ergma rõhutas, et vanematele pole midagi tähtsamat lapse tervisest. „Suurepärased arstid, hästi toimiv koostöö – need on märksõnad, millega on iseloomustatud SA Tartu ülikooli kliinikumi lastekliinikut ja kirurgiakliiniku lastekirurgia osakonda ning Tallinna lastehaigla väikelaste psühhiaatria meeskonda.“

Ergma toonitas kodu olulist rolli — oma ruumi ja südamesoojust selles. Tuhat lasterikast peret, kus kasvamas viis tuhat last, on saanud tema sõnul paremad elamis- ja õppimistingimused. „Ei ole vähem tähtis, et paljud probleemidesse ja kitsikusse sattunud lapsed ja noored ning nende vanemad on saanud reaalset abi ja nõustamist. Tänaste Sinilinnu preemia saajate hulgas on ka need, kes laste vabaaja veetmist sisukaks ja harivaks aitavad muuta. Õnnitlen kõiki laureaate ja soovin jätkuvat energiat lastele rõõmu kinkimiseks!” ütles riigikogu esimees.

UNICEF-ile esitati aastapreemiale tänavu kokku 49 kandidaati, kellest 13 tunnistas organisatsioon Sinilinnu aastapreemia laureaadiks. Preemiad andsid üle riigikogu esimees Ene Ergma ja UNICEF-i Eesti rahvuskomitee president, riigikogu liige Elle Kull.

Preemiad said tänavu Tartu ülikooli kliinikumi lastekliinik, Tartu ülikooli kliinikumi kirurgiakliiniku lastekirurgia osakond, Tallinna lastehaigla väikelaste psühhiaater Piret Visnapuu-Bernadt, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts lasterikaste perede kodutoetuse projekti käivitamise eest, Saaremaa ühisgümnaasium, Haapsalu Kastani avatud noortekeskuse juht Natalja Jampolskaja, Narvas tegutseva MTÜ Lapsele Oma Kodu looja Natalja Umarova, Pärnu lastekodus ürituste organiseerija Anu Sommer, Tartu korrakaitseteenistuses lastele suunatud ennetustööga tegelev Marina Paddar, Viljandis laste spordiürituste korraldaja Mati Tomson, Nõmme lastekaitse seltsi esinaine Kärt Mere, Pärnu kunstikool ja turvafirma G4S noorteklubi.

Tartu ülikooli kirurgiakliiniku lastekirurgia osakonna juhataja Karin Varik sai oma 34-aastase tegevuse eest lastearsti ja kirurgina UNICEF-i hõbedase tänumedali.