Delfi fotograaf käis täna kurikuulsa ärimehe maja ka lähemalt vaatamas. Vaata ülejäänud fotosid SIIT.

Kohtutäitur Kaire Põlts on pannud Tallinna linnaametnikule Ivo Parbusele pistise andmises süüdistatava Peeter Palusaare maja 2,4 miljoni kroonise alghinnaga enampakkumisele, kirjutas eile Äripäev.

29. novembril 2010 toimuval suulisel enampakkumisel müüakse Jõelähtme vallas, Kaberneeme külas asuv 3389 ruutmeetrise pindalaga kinnistut koos majaga. Kinnistul asub kahekorruseline viie toaga elumaja/suvemaja.

Kinnistule on AS Hansapank (Swedbank –toim.) kasuks seatud hüpoteek summas 3,9 miljonit krooni. Enampakkumisel osalemiseks tuleb tasuda tagatisraha viis protsenti müüdava vara alghinnast.

Harju maakohus määras Palusaarele veidi enam kui 1,2 miljoni krooni suuruse kautsjoni 7. septembril. 9. septembri õhtuks oli nõutud summa maakohtu deposiitarvel ning Palusaar vabanes.

Harju maakohtu kohtunik Merle Parts kuulutas Palusaare tagaotsitavaks jaanuari keskel, kuna mees läks enne kohtuprotsessi algust kohtu loata välismaale puhkama. 14. jaanuaril ei ilmunud ta ka eelistungile, tema esindaja väitel oli mees haigestunud.

Hispaania võimud tabasid Palusaare märtsi teisel poolel. Politsei- ja piirivalveameti juures tegutseva Sirene büroo töötajad tõid Palusaare lennukiga Tallinnasse 31. märtsi hilisõhtul. Lennujaamas olid ärimehel vastas kaitsepolitsei töötajad, kes viisid ta Tallinna vanglasse kohtuprotsessi algust ootama.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse süüasja kohtusse mullu detsembri alguses, süüdistades kokku 15 isikut pistise võtmise ja andmisega seotud kuritegudes.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja teatel süüdistatakse Parbust (50) selles, et ta võttis Tallinna linnavalitsuse abilinnapea nõuniku ametikohal töötades 2007. aasta augustist kuni 2008. aasta detsembrini korduvalt erinevatelt isikutelt pistist.

Süüdistuse järgi toimus pistise võtmine detailplaneeringute ja ehitusprojektide üle järelevalve teostamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis.

Süüdistuse kohaselt võttis Parbus pistist raha ja kinkekaartide näol nii endale kui ka sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital kasuks. Kokku sai Ivo Parbus pistisena üle 980.000 krooni.

Sama kriminaalasja raames on esitatud süüdistus ka Elmar Sepale (50) SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali juhatuse liikmena Parbuse korduvale pistise võtmisele kihutamises ja sellele kaasa aitamises.

Samas kuriteos on esitatud süüdistus ka SA Jüri Vilmsi Sihtkapitalile juriidilise isikuna. Nimelt võttis Ivo Parbus Elmar Sepa vahendusel ja viimase nõudel Tallinna linnaplaneerimise ametis seisma jäänud problemaatiliste detailplaneeringute üle järelevalve teostamise eest raha SA Jüri Vilmsi Sihtkapitalilt.

Pistise andmises on süüdistus esitatud Raivo Untile (48) ja juriidilise isikuna Tallinna Farmaatsiatehas AS-ile, Peeter Palusaarele (40) ja juriidilise isikuna Kaupmehe Arenduse OÜ-le, Toivo Susile (54) ja juriidilise isikuna TLS Invest OÜ-le, Tõnu Kortsule (35) ja juriidiliste isikutena OÜ-le Woody, OÜ-le Metsailu, OÜ-le Constancia ja AS Merko Ehitusele. Samuti esitati süüdistus pistise andmises endisele Tallinna Kristiine linnaosavalitsuse ametnikule Aleksander Raidele (60).

Kohtuprotsess algab järgmise aasta 10. jaanuaril.