Tv3 "Kolmeraudse" saate külaline Andres Tarand meenutas, et inimesi, kellele 1980. aastal allkirjastamist pakuti, oli poole rohkem, kui toona siis kirjutas. Neilt, kellele allakirjutamist pakuti, tuli mitmesuguseid reaktsioone, rääkis ta. "Päll oli vist esimene, kes helistas, kuhu vaja, kui tema juurest korterist välja libiseti."

Saatejuht Mihkel Raua küsimusele, kas toona pöörduti allkirja saamiseks ka Lennart Meri poolde, vastas Tarand, et usutavasti Juhan Viiding käis Meri pool. Tarandi sõnul oli aga Lennart Meril toona käsil mitmed projektid - filmid ja muud tegemised. "Igatahes ta ei kirjutanud ja ma ei tea, miks. Ma ise ei ole küsinud."

Tarand ütles, et nüüd on tulnud mõned inimesed ja kahetsenud, et "oleks ikka pidanud kirjutama". "Veel rohkem aga on neid, kes on küsinud, et miks sa minu juurde ei tulnud," rääkis Tarand.

Kui karistusaktsioonid tulid, käitusid inimesed mitut moodi ja siis enam omavahel käitumist ei koordineeritud, meenutas Tarand. "Siis oli igaüks enda eest."

"Avalik kiri Eesti NSV-st" on 28. oktoobriga 1980 dateeritud ja nädal hiljem teele pandud kiri, millega 40 allakirjutanud haritlast püüdis kaitsta eesti keelt ja mõne nädala eest massimeeleavaldustega välja astunud koolinoori valitsusvõimude omavoli eest. Tegemist oli katsega astuda avalikku poliitilisse dialoogi võimutseva kommunistliku parteiga.

Kirjale andsid allkirja Priit Aimla, Kaur Alttoa, Madis Aruja, Lehte Hainsalu, Mati Hint, Fred Jüssi, Aira Kaal, Maie Kalda, Tõnu Kaljuste, Toomas Kall, Jaan Kaplinski, Peet Kask, Heino Kiik, Jaan Klõšeiko, Kersti Kreismann, Alar Laats, Aare Laht, Andres Langemets, Marju Lauristin, Peeter Lorents, Vello Lõugas, Endel Nirk, Lembit Peterson, Arno Pukk, Rein Põllumaa, Paul-Eerik Rummo, Rein Ruutsoo, Tõnis Rätsep, Ita Saks, Aavo Sirk, Mati Sirkel, Jaan Tamm, Rein Tamsalu, Andres Tarand, Lehte Tavel, Peeter Tulviste, Mati Unt, Arvo Valton, Juhan Viiding ja Aarne Üksküla.

Eesti üldsus hakkas pöördumist allakirjutanute arvu järgi nimetama 40 kirjaks.