Vaid sina oled sina: sinu elu, sinu keha ja sinu hing. Teine inimene, kes ei ole sina, saab vaid toetada, julgustada ja avaldada arvamust.

Psühholoogilise nõustamise eesmärk on kutsuda esile mingisugune muutus, kas siis käitumise või tervise osas ja ma olen veendunud, et need muutused peavad tulema sinust enesest – sinu seest.

Nii mõnigi hingehädaga võitlev inimene läheb psühholoogi juurde „ootama,“ et too tema probleemid lahendaks. Selline suhtumine on vale, sest psühholoogil ei ole sellist võlunupukest, millele vajutades kõik sinu mured haihtuvad. See võlunupuke on sinul, mis aitab sul enda elu korda saada, kuid selle leidmine võtab vahel väga palju aega.

Küsimus on selles, kas sa tahad seda nuppu leida ja kas sa tahad paraneda. Ma ei ürita väita, et kõik probleemid on võimalik lahendada minutite või sõrmenipsuga. See, kui kaua võtab aega lahenduse leidmine, sõltub sinust ja sinu tahtest.

Just nimelt tahtest, sest enamasti, kui sa tead, mida tahad, siis sa saad selle ka soovina sõnastada. Kui sa ei leia endas tahet ja soovi paraneda, siis sa lihtsalt ei paranegi, vaid viibid ooterežiimil või kusagil elust eemal. See ei ole kindlasti mitte enese aitamine.

Lõpuks jõuame nii või teisiti küsimuseni: kui sa ennast ei taha aidata, kuidas siis peaks saama psühholoog sind aidata?

Psühholoog saab aidata, kui sa ise tahad muutuda, kuid ükski psühholoog ei saa viia ellu sinu eest muutusi, sest see elu on ikkagi lõppeks sinu.