Peaminister Siim Kallase sõnul kuulub tulevik elukutselisele sõjaväele, kes ei löö massiga, vaid lööb intelligentsi ja kõrge tehnoloogilise tasemega, kirjutas Postimees.

Mereväe üles vanemleitnant Ahti Piirimägi ütles ajalehele, et ajateenistuse pikkus ei ole piisav, et koolitada ajateenijaid päris-mereväelasteks.

"Kaadrikaitseväelastest koosnevad meeskonnad tõstavad oluliselt laevade valmisoleku taset, mis tagab laevade võimekuse kiirelt reageerida vajadusele osaleda rahvusvahelistel missioonidel," ütles Piirimägi.

Postimees kirjutas, et peastaabi anmdeil võiks merevägi lõpetada ajateenijate laevadele saatmise juba 2004. aasta lõpuks.

Nekrutid võivad kaduda ka õhuväest, kuhu eelmisel aastal läks 96 noormeest, peaaegu kõik nad valvasid Ämari lennuvälja. Peastaabi ohvitserid kinnitasid ajalehele, et lennuväebaasi ajateenijate valveüksuse võib tulevikus asendada sõjaväepolitseiga.

Peaminister Siim Kallas ütles Postimehele, et kaitseväes alanud muudatused ei tähenda siiski täielikku üleminekut elukutselisele armeele, sest maaväes õpib endiselt igal aastal ligi 3000 ajateenijat kaheksa kuuga sõduriks.