Menetlust juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp kinnitab, et riigiprokuratuuri ja PPA kriminaalpolitseiosakonna menetluses on kriminaalasi, mille käigus muuhulgas uuritakse, kas grupp isikuid on loonud kunstlikult tõendeid selleks, et lavastada Nikolai Reisman süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises.

"Selle kriminaalmenetluse raames on kolmele isikule esitatud kahtlustused ning üks isik viibib ka vahi all," vahendas prokuröri sõnu prokuratuuri pressiesindaja.

Kriminaalmenetlus alustati 2009. aasta oktoobris ning tõde selles asjas peab selguma tulevikus.

Seda, kas sellised kummalised ärivõtted on Eestis tavalised ja kas vabaduses viibivad kahtlusalused ei või üritada uurimist takistada, prokuratuur ei kommenteeri.

Vandenõu põhjuseks on kahe Ida-Virumaa suurärimehe Tamme ja Reismani 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus, ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada.

Väidetavalt oleks äritüli lahenenud Reismani süüdi lavastamisega Tamme palgamõrva tellimises, mis oleks Reismani arvatavalt pikaks ajaks vangi viinud.