"Selle nädala algul anti teada, et viis kuud enne valimisi edestab Reformierakond Keskerakonda kümne protsendipunktiga. Need numbrid tähendaksid Reformierakonnale umbes 45 kohta ning Keskerakonnale kuhugi sinna 25 koha kanti," selgitas Toomla Delfile.

Samas võiks teoreetiliselt oravate ja Keskerakonna kohtade saak olla veelgi suurem: "Tegelikult võiksid mõlemad isegi rohkem kohti saada, sest Turu-uuringute ASi ja Postimehe küsitlus lubaks riigikogusse hea õnne korral ka umbes 12-13 üksikkandidaati."

"See tundub tõesti uskumatu ning pigem võib oletada, kui sinna saabki 1-2 üksikkandidaati, on isegi üle mõistuse palju. Sellisel juhul jagunevad ülejäänud kümmekond kohta teiste, ennekõike edukamate nimekirjade vahel. Aga vahe kahe esimese vahel ei pruugi muutuda," märkis politoloog.

Aga millele võiks Keskerakond sel juhul veel loota? "Kõige tavalisematele asjadele. Kõigepealt heale kampaaniale. See tähendab, et erakonna lubadused peavad olema usutavad ning nende esitamine meeldejääv ja vastuvõetav. Edasi tulevad kandidaadid. Need peavad olema usaldusväärsed ja asjatundlikud. Siis tuleb ka loota, et potentsiaalsed vastased komistavad. Ei ole oluline, millega. Ja muidugi lohutada ennast sellega, et küsitlused pole täiuslikud," märkis Toomla.

"Kohati võib selline lohutamine olla ka õigustatud, kuna mõnikord jäetakse küsitlustest välja inimesed, kes on vanemad kui 74 aastat. Ja nende osakaal valimistel käinutest on umbes 7-8 protsenti. Kuid ei ole mingit garantiid, et need inimesed kindlasti Keskerakonna poolt hääletaksid. Kuid kõik need seisukohad on ühed suured agad. Praegu saab tõdeda ainult seda, et kui valimised toimuksid kohe, saaks Reformierakond umbes 20 kohta enam kui Keskerakond," selgitas ta.

Michal: ise plaanime 33 kohta

"Oleme endale eesmärgiks seadnud 33 kohta, kuid Reformierakonna jaoks on kohtade ennustamisest tähtsam, et saaksime jätkata strukuursete refromidega majanduses, hariduses ja energeetikas - eesmärgina saavutada stabiilne majanduskasv. Stabiilne majanduskasv annab võimaluse pakkuda Põhjamaade tasemel haridust, häid avalikke teenuseid lastega peredele, turvalisust ja tõsta pensione," ütles Reformierakonna peasekretär Kristen Michal kommentaariks Delfile.