Ta esines nii kodukaitse koosolekutel kui kohtumistel kaitseliitlastega ja kutsus Eestile oma piirivalvet looma.

Samal ajal ilmus pressis üleskutse: Eesti Kodukaitse kutsub viimase kümne aasta jooksul piirivägedest tagasitulnuid ja teisi piirikaitse korraldamisest huvitatud mehi Kodukaitse õpetuskeskuse seminarile “Eesti piir”. Registreerimine kestab kuni 21. septembrini.

Oktoobri alguseks olid sajad mehed langetanud otsuse kandideerida piiritööle. Nende seast valiti erinevate katsete, eksamite ja isegi essee kirjutamise tulemuste alusel 117 parimat kursusele "Piir 1".

10. oktoobril 1990. aastal kell 10:10 toimus tulevaste piirivalvurite esimene pidulik rivistus, ning seejärel algas raske ja vaevarikas õppetöö. Kümnepäevase koolituse järel sooritasid kursandid komisjoni ees eksami ja piirile lubati siirduda üheksakümnel mehel. Komisjon määras, kellest said tulevaste piiripunktide ülemad ja need, kes astusid piirivalve teenistusse inspektoritena.

Nõukogude Liidu aegne Tartu Siseasjade osakonna (miilitsa) korrapidaja Taimo Kiviste on seda sügist meenutanud järgmiselt: “Kui hakkasid puhuma nii-öelda vabaduse tuuled, siis oletasin, millega seekõik lõppeda võib. Arvasin teadvat,kuidas KGB käitub, teadsin-tundsin ajalugu ja tahtsin iga hinna eest miilitsast ära minna. Kirjutasin selleks kolm, neli lahkumisavaldust, aga Tartu miilitsaülem Aleks Uibo mind minema ei lasknud.

Seejärel kirjutasin otse ministrile, kes lubas mu pensionile. Peagi helistas mulle Tartu piirilõigu juht Urmas Tensing, küsides, kas ma ei taha piirile tulla. Andsin otsekohe nõusoleku. Oktoobris olin Tallinnas tulevaste piiriinspektorite ettevalmistuskursusel “Piir 1”.

Olin ainuke selles eas mees, marssisin riviõppustel ja tegin kõik need koolitused koos noorte poistega läbi. Ega Andrus Öövel ja teised õpetajad meile mingit armu ei andnud. Seejärel tulid eksamid ja kohtadele määramine. Pidin algselt minema Tartu maakonda loodavatesse piiripunktidesse, aga Öövel määras mu Võrumaal asuva Luhamaa piiripunkti ülemaks.”

Kursus “Piir 1” andis Eestile esimesed elukutselised piirivalvurid ning nendest paljude eluteeks saigi riigiteenimine. Selle lennu lõpetanuid võib tänini leida Eesti politsei- ja piirivalveametist, kaitseministeeriumist ja kaitseväest. Samas on paljud väljateenitud pensionil, aga on ka neidki, kelle maine elu on lõppenud.

25. oktoobril täitub 20 aastat Eesti piirivalve tegevusest. Seda tähtpäeva tähistavad Eesti piirivalve taastajad 30. oktoobril kell 14 Salme Kultuurikeskuses.