Riigi lääneosa kolmes komitaadis on välja kuulutatud eriolukord. Neli inimest on hukkunud, 120 vigastatud ja kuus kadunud, teatab BBC News.

Kannatada on saanud seitse küla ja väikelinna, sealhulgas Devecser, kus punase mudakihi paksus ulatus kahe meetrini. Mudavool pühkis teelt autosid ning kahjustas sildu ja hooneid. Sajad elanikud evakueeriti.

Muda, mis on segu veest ja raskmetalle sisaldavatest kaevandusjäätmetest on Ungari katastroofide tagajärgede likvideerimise rahvusliku peadirektoraadi teatel tervistkahjustav. Seni hukkunud inimesed arvatakse olevat uppunud.

Valla pääses 600 000-700 000 kuupmeetrit muda, mis ujutas üle 40 ruutkilomeetri suuruse ala. Ungari keskkonnaminister Zoltán Illés ütles, et koristustööd võtavad aega vähemalt aasta ning tõenäoliselt on vaja Euroopa Liidu tehnilist ja finantsabi.

Illési sõnul tuleb kogu üleujutatud alalt eemaldada pinnas kuni kahe meetri sügavuseni.

Otseselt kannatavad õnnetuse läbi 7000 inimest. Eriolukord kuulutati välja Veszprémi komitaadis, kus mudavool alguse sai, ning Győr-Moson-Soproni ja Vasi komitaatides, kuhu vool suundus.

Õnnetuspiirkonda on saadetud 500 politseinikku ja sõdurit. Marcali jõkke valati kipsi, et muda kinnistada ja selle edasivoolamine peatada. Marcali ja Torna jõgedel üritatakse meeleheitlikult takistada mürgise muda voolamist Rába ja Doonau jõgedesse.