Füüsilise ja verbaalse rünnaku vaheline erinevus on selles, et füüsiline valu üldjuhul kaob, kuid sõnad võivad jääda hinge elu lõpuni ja teravat keelekasutust pelgalt vabandamisega olematuks teha ei saa, sest tahame või mitte: meile on antud mälu, mis talletab kõik kogetu.

Vahel on nii mõnigi vihahoos öelnud armsamale: „Sa oled…“(solvang meenub igaühele ise). Mina küsiksin solvajalt selle peale: „Kes sa ise oled, kui nii ütled ja miks sa teed haiget inimesele, kellest hoolid ning keda armastad?

Iga vaidluse käigus öeldud solvang on järgmisest üldjuhul teravam ja seetõttu võivad tülid lõppeda kurva või vihase vaikimisega, vältimisega ning ka vägivaldne lõpp pole haruldane nähtus. Vaikimine ja vältimine on üsna mõistetav, sest, miks peakski keegi tahtma rääkida inimesega, kes ta piltlikult öeldes sõnadega hingest kinni lõi.

Nii mõnigi teab, et ta teeb sõnadega haiget, kuid ikkagi käitub vastavalt, sest inimene on selle käitumisjuhise kelleltki omandanud — mõistagi peamiselt inimestelt, kes on tema üles kasvatanud ja tema eest hoolitsenud. Siinjuures tekib küsimus: kas taoline õppematerjal on kvaliteetne ja sobilik enesele käitumisjuhiseks? Vastuse sellele küsimusele leiab igaüks ise.

Sinule kalli inimese iseloom ja käitumine on just see, mis teeb tema ainulaadseks, eriliseks ning mistahes tema käitumist ei ole vaja järjepidevalt halvustada või mis veel hullem: verbaalselt teravalt läbi hinge torgates rünnata. Kui sa kedagi solvad — isegi siis, kui tema esimesena  sind solvas — samaga vastates saad haiget ka ise. Teil mõlemal on nii valus. Haiget tegemisega püüda üksteist üle trumbata pole mõistlik.

Kui sa elad armsamaga koos, siis tuletan meelde: see oli sinu valik temaga leivad ühte kappi panna, ärgata hommikuti tema kõrval, vaadata, kuidas ta toimetab. Naudi teda sellisena, nagu ta on. Hoia ja toeta teda, sest seda ta vajab. Sa ei saa tunda teda enda kõrval igavesti. Vaata teda ja ütle talle aeg-ajalt midagi, mida sa tõesti südamest tahaksid öelda, midagi siirast, ausat ja ilusat.

  • Naudi aega, mille veedad õnnelikult koos armsamaga, sest see on kvaliteetaeg selle kõige paremas tähenduses.
  • Armsamat tuleb austada ja võtta teda sellisena nagu ta on, mitte sellisena, nagu ta võiks olla.
  • Hoolimine tähendab ka mõistmist ja teisega arvestamist.
  • Sõnadega võid purustada suuresti kõik, mis sul on.
  • Väljaöeldut sa enam tagasi võtta ei saa.
  • Sinu armsam vajab alati sinu tuge, mitte haiget tegemist.