Veel hiljuti tekitas muret, et inimene ei saanud piisavalt lihtsalt kätte esmast teavet asutuste kohta. "Selleks, et riigiläbipaistvusest üldse rääkida saaks, on vaja, et inimene teaks kuhu ja kelle poole oma probleemiga pöörduda": avab Peep probleemidelähtekoha. "Suur töö selle nimel on jõudmas lõpusirgele."

Avaliku teabe seaduse järelevalveasutus kaardistas mullu teabekättesaadavuse valdkonnas teravaimad probleemkohad ning viis läbi mitmed süsteemsed seired. Kontrolliti riigi- ja kohalike omavalitsasutuste esmast kontaktteabe avaldamist, dokumendiregistreid ning neid eraõiguslikke teabevaldajaid, kes täidavad avalikke ülesandeid - kas see kõik vastab avaliku teabeseaduse nõuetele.

Esmase hindamise tulemusena selgus, et avaliku teabe seadusetäitmine oli asutuseti ebaühtlane ja vähe kooskõlastatud. Asutustele anti aeg ja juhtnöörid puuduste kõrvaldamiseks. Hiljem läbiviidud järelkontroll annab kinnitust, et avaliku teabe seadusetäitmine on muutunud märkimisväärselt paremaks, kuid rahuloluks see siiski veel alust ei anna.

Eesmärgiga vähendada ebaühtlast seaduse täitmist ja tõlgendamist koostas Andmekaitse Inspektsioon riigi- ja omavalitsustele avaliku teabe seaduse täitmise üldjuhise.

Eelseisva lähiaja prioriteediks on kutsuda ellu avaliku teabe eestvastutajate koostöövõrgustik. Vastutajaisikute määramise peaeesmärk on lõpetada olukord, kus avaliku teabe seaduse täitmine on peremehetu sfäär. Vastutajad asuvad hea seisma selle eest, et teeasutuse veebiteabeni oleks lihtne ja kasutajasõbralik.

Koostöös Rahandusministeeriumi ja Riigi Infosüsteemide Arenduskeskusega on lähipäevil algamas koolitusprogramm riigi ja kohalike omavalitsuste töötajatele avaliku teabe seadusekitsaskohtade tutvustamiseks.

Avaliku teabe päeva (Right to Know Day) tähistati rahvusvaheliselt esmakordselt aastal 2003. Tähistamise eesmärk on tõsta teadlikkust inimeste hulgas sellest, et igaühel on õigus valitsusasutustesolevale teabele: on õigus teada, kuidas valitsetakse ja kuhu kulub maksumaksja raha.