17. septembril aset leidva rahvusvahelise PARKimise päeva korraldajad Eestis on ärgas linnakodanik Katrina Sokk, maastikuarhitekt Martin Allik ja TLÜ linnakorralduse magistrant Kadri Koppel, kes peavad tähtsaks teadlikkuse tõstmist autostumisest ja avaliku ruumi tähendusest.

“Eelkõige on PARKing Day mõte pöörata tähelepanu ruumikasutusele linnas ja sellele, kui suurel osal domineerivad autod, kui seda võiksid teha inimesed. Samuti on oluline, et avalikus ruumis toimuvad üritused aitavad kaasa sellele, et linlasel tekiks oma linnaga isiklik side” kommenteerisid ajutiste parkide mõtet Koppel ja Allik. “Tallinn on pealinn, mis võrreldes mõne teise Lääne-Euroopa pealinnaga on oma avaliku ruumi kasutuse arengus veel kuskil varajases puberteedi eas,” lisasid TLÜ linnakorralduse magistrant ja maastikuarhitekt.

“Mul on hea meel, et viimaste aastatega on hakanud tekkima juurde nurgakesi, kus saab niisama pingil istuda, kuid ma tunnen, et meie linnaruumi nautimiseks on ikka veel liiga vähe alternatiive kohvikutele, kus peab ka midagi muud tarbima,” avab ettevõtmise põhjuseid kolmas projekti eestvedaja, Sokk.

Ajutised pargid, kus pakutakse võimalust tavaliselt autode alla jäävat ruumi alternatiivselt kasutada, luuakse Pärnu mnt. 19 ees olevale parkimiskohale, Viru tänavale (Viru 27A vastasolevale parkimiskohale) ning Suur-Karja ning Müürivahe nurgale kerkib hubane ajaveetmisnurgake, kus saab istuda, vestelda, murul jalga puhata, lauamänge mängida.

Euroopa kultuuripealinna aasta alguseni jääb 16 nädalat.