Tühjakspumpamist juhtinud Saaremaa Muinsuskaitse Seltsi esimees Tõnu Veldre ei osanud öelda, mis komandopunktist saab, sest edasised arengud sõltuvad omanikust ehk Torgu vallast, vahendab Meie Maa. Fotode autoriks on Ants Rulli.

“Selle huvilistele vaatamisväärsena hoidmine maksaks päris palju,” tõdes Veldre. “Seal ei piisa ainult tühjakspumpamisest, on vaja ka õhutust, sest praegune õhk võib mõnele allergikule saatuslikuks saada, lisaks on vaja sinna panna ka elekter ja ehitada uus korralik sissepääs.”

Torgu vallavanem Tiit Põld tunnistas, et valla rahaliste võimaluste juures mingeid kaugeleulatuvaid plaane pole. “Huvilisi oleks kindlasti, aga küsimus on selles, et see ei seisa veest tühjana,” rääkis Põld.

“Meie jaoks täitis tühjakspumpamine oma eesmärgi. Vähemalt saime jutud ümber lükatud ja teame, mis seal maa all on,” oli Tõnu Veldre ettevõtmisega rahul.

Laupäeval veest tühjaks pumbatud Stebeli patarei komandopunkti uurinud spetsialistid tõdesid, et erinevalt levinud arvamusest ei ole ehitis merega ühenduses, seda ei lastud õhku ja maa all pole seitset korrust.

Seni oli saarlaste hulgas valdav arvamus, et 1941. aasta sügisel, kui Saksa väed Sõrve sääre tipus asuva patarei lähedusse jõudsid, õhkasid venelased kaitseehitised, mis ühenduse tõttu merega täitusid veega.

II maailmasõja aegset rajatist kutsub rahvas selle kunagise ukrainlasest komandöri järgi Stebeli patareiks. See on ehitatud praktiliselt soisesse pinnasesse ja maa-alused ruumid püsisid kuivad vaid tänu pidevale pumpade tööle.