Eelmisel nädalal avaldatud Eesti statistika aastaraamatu andmeil on varem tõusuteel olnud sündide arv viimastel aastatel vähenenud, aga seda eelkõige madalama haridusega sünnitajate arvelt. Kui näiteks 2005. aastal sündis kõrgharidusega emadel 3837 last, siis kahel viimasel aastal on see arv ulatunud juba üle viie tuhande, kirjutas Eesti Päevaleht.

Vähem koolis käinud sünnitajate arvu vähenemist saab ühelt poolt seletada üldise haridustaseme tõusuga. Rahvastikuteadlase Mare Ainsaare sõnul võib aga põhjuseks olla ka majanduskriis, kuna äsja ülikooli lõpetanud naised ei saa kohe tööd ja see on suurendanud nende seas sünnitajate hulka.

Riigikogu liige Taavi Rõivas pole aga rahvastikuteadlase järeldusega päris nõus ja tõstab Delfile saadetud kommentaaris esile Reformierakonna algatusel sisse viidud vanemahüvitist.

"Pole saladus, et suur osa sündivuse kasvust on toonud kõrgemalt haritud naised. Huvitav on aga see, et trend on juba seitsmendat aastat lineaarselt tõusev. Artikli järeldus masu positiivsest mõjust on seega ebatäpne. Seos vanemahüvitisega on Praxise analüüsides ära tõestatud – edukamad ja kõrgemalt haritud naised sünnitavad rohkem alates vanemahüvitise kehtestamisest 2004. aastal,“ väitis ta.