Süüdlaseks on julgeolekukonsultant Ron Bowles, kes spetsiaalse programmi abil inimeste kontod üle skaneeris. Mees kopeeris sealt kogu info, mida kasutaja polnud oma sätete seadistamise abil salastanud, teatas BBC.

Nimekiri, mida jagatakse ühe allalaaditava failina, sisaldab iga otsitava Facebooki kasutaja profiili, tema nime ja unikaalset ID-d.

Bowles väitis, et astus selle sammu, et demonstreerida probleeme populaarse suhtluskeskkonna turvasätetega, kuid Facebooki esindaja väitel oli kogu nimetatud info ka enne Bowlesi nimekirja avalik.

"Inimesed, kes kasutavad Facebooki on oma informatsiooni omanikud ja neil on õigus jagada seda, mida nad tahavad, kellele nad tahavad ja millal nad tahavad," seisab Facebooki ametlikus avalduses. "Praegusel juhul koguti info, mida inimesed on nõustunud avaldama, ühe uurija poolt ning see on olnud juba varem olemas Google'is, Bingis, teistes otsingumootorites ning ka Facebookis endas. Erakasutuseks mõeldud andmeid pole lekkinud."

Samas nentis turvaspetsialist Simon Davies organisatsioonist Privacy International, et nimetatud juhtum on Facebooki jaoks selge hoiatus. "Facebook oleks pidanud aimama sellise sammu võimalust ning tegutsema, et seda ära hoida."

"Paljud inimesed ei mõistnud ka privaatsussätete võimalusi ning nüüd on tulemus käes," lisas Davies.