Haiguste vähenedes vähenevad ka ühiskonna kulutused tervishoiule, mis on Eesti riigis omakorda tihti seoses alkoholi- ja tubakasõltuvusega.

Ma loodan, et me saame alkoholi- ning tubakatarbimisele piiri peale loomulikus korras, keelamata kedagi neid tooteid müüa ning osta. Minu arvates aitab selle vastu avalikustamine, pidev n-ö pinda käimine tarbijale ning müügikohtade vähendamine, samuti reklaamide kaotamine.

Nendest aktsiisidest ei saa me nagunii rikkaks. Müügikohtade arvu vähendamine aga motiveeriks inimesi oma haigust ravima, sest haiguse süvendamine oleks küllalt keerulisem. Nende sõltuvused on ju haigus.

Mis aga peamine - alkoholi ning tubakamüügil tuleb tuvastada isik ning saata ta e-postiaadresssile (isikukood@eesti.ee) teade, täpsemalt meenutus, et ta ostis alkoholi- või tubakatoote. Talle tuleb teada anda, millist kahjulikku mõju need tooted tema tervisele avaldavad ning öelda, kus saab end vastavatest toodetest võõrutada. Selle meili ettenäitamisel
saab seda ravi tasuta.

Kui inimene keeldub e-kirja avamast, siis tuleb talle saata isiklik lihtkiri, kus on sama info.

Nende nimed, kes ostavad ühes kuus teatud hulgast rohkem tubakat (nt rohkem kui pakk päevas, piiri võib tõmmata ka madalamale), avaldatakse koos sünniajaga. Juhul kui inimene ostab olulise koguse tubakat ühes kuus, võetakse ta kontrolli: kas ta äkki ei aja ebaseaduslikku tubakaäri, müües tubakat edasi inimestele, kes ei taha oma nime vastavas registris näha.

Selline müügisüsteem, kus müüja peab tuvastama inimese (isegi kui ta ostab juriidilise isiku nimel), vähendab oluliselt neid tooteid müüvate kohtade arvu. Kokkuvõttes võidab kogu Eesti.