Keskerakonna, Rahvaliidu, Isamaaliidu, Reformierakonna ja Res Publica nimekirjad on põhjalikult läbi vaadatud, mistõttu pole erakondade bürood pidanud tegelema probleemide lahendamisega.

Enamik nimekirju olid justiitsministeeriumi registrikeskuse veebilehel aadressil www.eer.ee reedel kättesaadavad.

Esmaspäevase seisuga ei olnud Keskerakonnale keegi proteste esitanud. “Kuid kuna tegemist on siiski küllaltki suure andmekoguga, siis vigu välistada ei saa. Neid võib ikka ette tulla, aga küllap need siis ka jooksvalt lahendatakse. “Usun, et valdavalt on erakondade nimekirjad korrektsed,” ütles Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp.

Res Publica turundusjuht Andres Kask kinnitas BNS-ile, et neil pole olnud mingeid probleeme. “Me oleme ka värskelt registreeritud ja nimekirjad on seetõttu äsja põhjalikult läbi vaadatud,” lausus ta. Lisaks avalikustas Res Publica oma liikmeskonna veebruaris internetilehel.

Kask möönis, et teatud ebatäpsusi võib välja tulla nende suhtes, kes arvati erakonna liikmeteks automaatselt, kuna kuulusid ühendusse Res Publica ega teatanud erakonna moodustamise järel soovist lahkuda. 1700 Res Publica liikmest 1200 on aga astunud erakonda isikliku sooviavalduse alusel.

Isamaaliidu liikmete täisnimekiri on erakonna koduleheküljel juba ammu, pärast avaldamist tulid välja ka üksikud valeliikmed. Isamaaliidu büroo töötaja ütles esmaspäeval BNS-ile, et praeguseks on küsimus vaid kahes nimes, kes nimekirja järgi kuuluvad nii Isamaaliitu kui ka möödunud aasta lõpul asutatud erakonda Res Publica.

Rahvaliidu peasekretär Lea Kiivit ütles BNS-ile, et enne avalikustamist kontrollisid nad põhjalikult oma 6200 inimesest koosneva erakonna nimekirjad üle ning andmed peaksid olema korrektsed.

Kiivit nentis, et üksikuid nimesid, kes tegelikult Rahvaliitu ei kuulu, võib ju olla, kuid välja pole need veel tulnud. “Eks meil on palju maal elavaid inimesi, kes kasutavad internetti vähem. Seetõttu võivad ka vead alles ajapikku ilmsiks tulla.”

Ka Reformierakonna jaoks ei toonud nimekirja avalikustamine kaasa olulisi probleeme. Esmaspäevaks oli erakonna kontorisse pöördunud Reformierakonna peasekretäri Eero Tohveri sõnul vaid üks inimene. Ta oli kuulunud 1990. aastal asutatud Liberaaldemokraatlikusse Parteisse.

1994. aastal liitusid Liberaaldemokraatlik Partei ja Reformierakonna algatusrühm. Erakonna nimeks sai Eesti Reformierakond ning Liberaaldemokraatliku Partei liikmetest said Reformierakonna liikmed.

Enamik liberaale jätkas Reformierakonnas, üksikud esitasid lahkumisavalduse.

Reformierakonnaga on seni ühendust võtnud vaid üks inimene, kes väitis, et tema ei kuulu erakonda. Reformierakonna pressiesindaja selgitas, et tegemist oli endise Liberaaldemokraatliku Partei liikmega.

Sellest parteist liitus enamik 1994. aastal loodud Reformierakonnaga.

Mõõdukad esitasid oma nimekirja justiitsministeeriumi registrikeskusele viimasel minutil, mistõttu pole seda jõutud veel internetti üles panna.