Katse käigus jätsime reede õhtupoolikul kolm rahakotti Tallinna käidavatesse kohtadesse vedelema ning jälgisime, kes need leiab ja mida teeb. Rahakotid täitsime plastikkaartide, ostutšekkide, vähese paberraha ning sentidega ehk igati rahakotiliku kraamiga. Lisasime juurde kontaktandmed lähisugulase numbriga, kuhu puhta südametunnistusega leidjal oleks mugav helistada.

Selgus, et vaatamata rahakotis leiduvatele kontaktandmetele ei võtnud ükski leidja rahatasku omanikuga ühendust.

Esimese rahatasku poetasime Harju tänava alguses asuvale pingile. Noorhärrade seltskond märkas kotti, aeglustas sammu, peatus väheke kaugemal, kõhkleb, vestles ja lahkus siiski.

Suuremat meelekindlust näitas üles keskealine paarike. Meeldivat leidu kohanud paar võttis nagu muuseas pingile istet. Sellele järgnes leitud tengelpunga filigraanne lahkamine. Tegevust jälgiv reporter hoidis "sugulase" numbriga varustatud telefoni ootusrikkalt peos, kuid lootus kadus, kui rahakott daami käekotti vupsas. Võimalik, et süüdi oli rahakoti punane värv, mis sobis ideaalselt leidja riietusega.

Teine kaugas pudenes maha Viru tänaval O'Malley'se pubi ees. Taaskord leidus rahakoti vaatlejaid, kuid üleskorjajaks osutus vanem härrasmees, kes sellega kohe mainitud pubisse läks.

Mõni minut hiljem rääkisid O'Malleyses töötavad kaks neidu ja üks noormees Delfi reporterile, et tõepoolest käis seal soome keelt kõnelev mees, rahakott kõnekalt käes. Nemad aga ei saanud soome keelest aru ja nõutu soomlane oli pubist koos leituga lahkunud. Seekord oli koti aus tagastamine suhteliselt tõenäoline, kuid soome keelt mitte oskav juhus astus vahele.

Kolmas kaotamine toimus Sikupilli kaubanduskeskuse ees. Seal käis tihe reedeõhtune grilltoodete ja joogipoolise laiali tassimine. Poetatud rahakott jõudis maas vedeleda vaid loetud sekundid, kui saabus laetud ostukäruga noor mees koos kahe lapsega. Hetk hiljem, ilma pikemate rituaalideta, oli rahakott ostukärus. Seltskond lahkus kaugemale kohast, kuhu leitud asju viia võiks - ostukeskuse infoletist. Peagi olid nad silmapiirilt kadunud ning "sugulase" telefon jäigi vaikseks.

Andsime leidjatele õhtu ja hommiku jagu aega oma südametunnistust uurida. Kahjuks tuleb tõdeda, et Tallinnas kaotatud rahakoti sisuga võib omanik suure tõenäosusega igaveseks hüvasti jätta.