Miinijahtija Admiral Cowan leidis täna jätkunud miinitõrjeoperatsiooni käigus veel ühe arvatava ajaloolise süvaveepommi, mis tehakse kahjutuks esimesel võimalusel, samuti lõhatakse viimane eile leitud süvaveepommidest, teatas kaitseväe peastaabi teavitusosakond.

Lõhkekehad on tõenäoliselt pärit 1941. aasta 8. augustil Loksa sadama lähedal uppunud nõukogude hävitajalt Karl Marx ja allveetõrjelaevalt MO-229 (Morskoi ohotnik), mis uppusid lahingus Saksa lennukitega. Teadaolevalt kandis allveetõrjelaev süvaveepomme. 1950-ndatel ja 1960-ndatel puhastati sadama ümbrus lõhkekehadest, kuid neid leitakse piirkonnast tänaseni.

Eesti Mereväe, NATO Miinitõrjeüksuse ja Balti Miinitõrjeeskaadri alused viivad 7.-18. juunini Hara lahes õppuse BALTOPS 2010 raames läbi miinitõrjeoperatsiooni. Laevade ülesandeks on kindlustada 15. juunil Loksa rannas merejalaväelaste ning Kaitseliidu luurerühma turvaline maabumine USA Mereväe laevalt Gunston Hall.

15. juunil läbi viidav maabumisharjutus on kulminatsiooniks BALTOPS 2010 Eesti faasile, kus osaleb pea 500 merejalaväelast ning Eesti Maaväe, Mereväe ja Õhuväe üksused.

Esmaspäeval alanud koostööõppusel harjutab USA merejalaväelastest ja Scoutspataljoni võitlejatest moodustatud ühispataljon Kaitseväe keskpolügoonil taktikalisi oskusi. Hara lahes läbi viidaval miinitõrjeoperatsioonil osaleb kaheksa miinitõrjealust, Eesti miinituukrigrupp ja alaotsingumeeskond.

BALTOPS on Läänemere suurim mereväeõppus, kus osalevad USA ja Läänemere äärsed riigid. Õppust korraldatakse 1971. aastast. Õppuse raames viiakse sel aastal esmakordselt läbi maabumis- ja liitlasvägede vastuvõtuharjutused Eestis ja Lätis. BALTOPSi Eesti faasis osaleb pea 1500 kaitseväelast Eestist, Ameerika Ühendriikidest ning NATO staapidest.