Põhja prefektuuri ennetusteenistuse vanem Kristel-Liis Kaunismaa paneb kõigile lapsevanematele südamele, et nad tänasel lastekaitsepäeval oma lastele meelde tuletaksid, kui tõsine rikkumine on kellegi teise isikut tõendava dokumendi kasutamine: „Kasutades klubisse pääsemiseks või suitsupaki ostmiseks oma vanema sõbra või tuttava passi- või ID-kaarti, paneb nooruk toime tõsise kuriteo, mille eest seadus näeb ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse,“ hoiatab Kaunismaa Põhja prefektuuri pressiesindaja vahendusel.

„Lisaks võib võõra dokumendi kasutamine, võltsimine ja enda dokumendi kellelegi teisele kasutada andmine saada hiljem elus takistuseks ka välisriiki pääsemisel või avalikku sektorisse tööle asumisel.“

Kristel-Liis Kaunismaa sõnul on alaealiste hulgas võõra dokumendi kasutamine viimaste aastate jooksul vähenenud. „Sellele on kindlasti kaasa aidanud alates 2008. aastast politsei korraldatav kampaania „Ole oma nägu“ ning pidev teavitustöö nii laste kui ka lastevanemate seas. Lisaks on head koostöötahet üles näidanud meie partnerid ööklubidest ja G4S-ist,“ märkis Kaunismaa.

Kui 2007. aastal registreeris Põhja prefektuur üle 180 alaealise poolt tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamist, siis eelmise aasta jooksul vähenes see arv ligi 70 juhtumile. Käesoleva aasta esimese nelja kuuga registreeris Põhja Prefektuur rikkumisi 10 korral.

Käesoleval aastal toimub Põhja prefektuuri kampaania „Ole oma nägu“ juba kolmandat korda. Sellel korral on ID-kaarti meenutavatel infokandjatel „Eesti otsib superstaari“ saatest tuntuks saanud Getter Jaani, kes on sama vana kui enamik alaealisi dokumendi väärkasutajaid. Getter mõistab aga selgelt, et tähtis isiklik dokument käib kokku just selle inimesega, kellele see väljastatud on ning võõra dokumendi kasutamine on seadusevastane. Varasematel aastatel on „Ole oma nägu“ kampaanias osalenud tuntud noored lauljad Iiris Vesik ja Jana Kask.