„Jah, kõigi ees, kelle saatuse mee lõhkusime, keda me vedasime enda järel põrgu. Baltikumi ees pole seni veel keegi pattu kahetsenud ja isegi okupatsiooni fakti ei tunnustata," ütles Novodvorskaja sõltumatu raadiojaama Ehho Moskvõ eetris.

Õiguskaitsjana tegutsev naine ütles raadiosaates Klintš Vene riigiduuma Ühtse Venemaa võimufraktsiooni saadiku Maksim Mištšenkoga peetud diskussiooni ajal, et Venemaa peaks järgima vabandamisel Saksamaa eeskuju.

„Probleem on selles, et sakslased, kes hukkusid Nõukogude Liidu territooriumil, nende järeltulijad on süüd vabandanud ja Saksamaast on saanud sõbralik, turvaline, ohutu riik, mis lunastab hommikust õhtuni oma süüd, eriti juutide ees," ütles dissident oma oponendile, märkides, et NLiidu ja Venemaa poolt pole patukahetsust järgnenud.

Võimuerakonna poliitiku Mištšenko küsimusele „Kelle ees me peame pattu kahetsema?", rõhutas Novodvorskaja, et seda tuleb teha kõigi ees.

„Me peame kahetsema oma süüd meie poolt okupeeritud Balti riikide, okupeeritud ja genotsiidi alla sattunud Ida-Euroopa riikide ees," selgitas inimõiguslane.

Ta jätkas nimekirja: „Tšetšeenlaste ees, keda Nõukogude Liidu kangelaste suure hulga andmise eest me saatsime (kodumaalt) välja ja mõningaid, kes ei suutnud käia, põletasime aitades maha. Krimmi tatarlaste ees, kõigi ees, kelle saatuse me väärastasime ja endaga põrgu kaasa vedasime."