Moskvas oli tänavune 1. mai erakordne – esmakordselt lubati korraldada kõigi meelsusgruppide meeleavaldusi - lisaks ametiühingute ning kommunistide massirongkäikudele said marssida ka opositsiooniline Jabloko partei, radikaalne Vasakrinne ja toimus enamasti keelatud Solidarnosti miiting.

Kokku toimus 1. mail Moskvas üle 20 miitingu väga erineva osalejate arvuga. Siiski oli opositsionääride üritustel pea iga osaleja kohta kaks miilitsat. Seda märkis Solidarnosti piketil Moskva jõe kaldal ka liikumise kaasesimees Garri Kasparov: "On tore, et nad lubasid meil siia tulla, isegi sellise miilitsahunniku kohta."

Päev algas Moskvas ametliku Kremli võimupartei Ühtse Venemaa ja ametiühingute paraadiga, mis kulges vanade poliitlaulude saatel mööda Tverskaja peatänavat. Meeleolu oli väga ülev, viiside nagu „Elu, armastan sind“ ja „Meil laulud aitavad elada, võita“ saatel. Välja oli tuldud töökollektiivide kaupa, käes kunstlilled ja plakatid, milles nõuti väiksemaid kommunaalmakse ja majanduskriisi lõppemist. Osales selles meeleavaldusel hinnanguliselt 25 000 inimest. Kusjuures huvitaval kombel on võimul ju seesama partei, kelle ridadesse nad kuuluvad ja kellele nõudmisi esitavad... Nagu varjupoks.

Kohe pärast ametlikku meeleavaldust marssis Riigiduumast Ljubjankale Jabloko seltskond valgete lippude all. Marss toimus tiheda miilitsaaheliku vahel. Paartuhat meeleavaldajat nõudsid vabadust ning vahetust. Me ei saa enam nii edasi elada. Ljubjankal toimus ka Jabloko meeleavaldus, mille juhatas sisse kõikide liberaalide nn hümniks valitud kultusansambli Kino laul „Peremen“.

Marssijate seas oli ka pronkssõdur

Juba aga olid Tverskaja alguses kogunemas tuhanded kommunistid. Kõige värvikama seltkonnana marssisid nende reas kirevad medalikandjad ning kõrgusid Stalini ja Lenini näopiltidega plagud ning loosungid. Suure teatri ees toimunud meeleavaldusel nõuti Lenini ja Stalini mälestuste rüvetamise lõpetamist ning nii võimukandjate kui ka opositsiooniparteide vastutusele võtmist. Nenditi, et viimase kahe aastakümne jooksul pärast Nõukogude liidu lagunemist on asjad suurel endisel kodumaal väga käest ära läinud ja on viimane aeg võim uuesti kommunistidele anda.

Kommunistide meeleavaldusel marssis esirinnas ka daam pilotka ja valge särgiga Tallinna laulude klubist, kes hoidis kõrgel üleval pronkssõduri kujukest.

Kommunistide osalejaskond oli miilitsa andmetel 5000, teistel andmetel koguni 6000. Koos kommunistidega oli välja tulnud ka natsionaalbolševikud oma mustade plagudega. Nad pakkusid punalippudega veteranivanakestele huvitavat kontrasti.

Garri Kasparov andis maleetenduse

Kuna selleks ajaks oli ka päike välja tulnud, tundsid inimesed end hoolimata laval põrutatud kõnedest igati mõnusalt. Suure Teatri esisel löödi pinkidel ja purskkaevu veerel laiali vorstivõileivad ja fruktid ning tinistati õrnalt bajaani. Teepervel kaubeldi vanade raamatute ning ordenitega. Nii mõnigi üritust turvanud miilits või OMONlane kiikas huvitatult väljapandud aumärkide poole.

Enamasti Moskvas keelatud liikumiste alla kuuluv Solidarnosti meeleavaldus jõe kaldal oli eelpoolmainitutest kõige hillitsetum ja miilitsatega ümbritsetum. Inimesi oli sinna kogunenud heal juhul tuhatkond. Üheks peamiseks meelelahutuseks oli malemäng Garri Kasparoviga. Maailmameister andis tõelise etendusel – kui kõigi teiste vastastega liikusid malendid laual välkkiirelt, siis laste laudade juures tundus meister tõsiselt mõttesse vajuvat.