Tänases ETV saates "Foorum" oli teemaks NATO ning stuudios viibisid külalistena välisminister Urmas Paet, riigikogu liige Marko Mihkelson, Tartu Ülikooli politoloogiaprofessor Andres Kasekamp ja Kaitseuuringute Keskuse teadur Maria Mälksoo.

Saates tõstatus ka täna Delfis avaldatud USA suursaadiku Eestis Michael C. Polti vastus lugeja küsimusele, kus ta mainis, et USA tuleks Eestile Venemaa rünnaku puhul appi. Suursaadik rõhutas samas, et USA peab Venemaad koostööpartneriks, mitte vaenlaseks.

Paet lausus, et suursaadik Polti sõnades pole sisuliselt midagi uut. "Iga NATO liikmesriik saab sellisele küsimusele ühtmoodi vastata."

Mihkelson kommenteeris, et NATO appitulekus kahtlemine peegeldab meie ajalugu, kus meid on oma muredega omapead jäetud. "Sõpru on meil praegu rohkem kui kunagi varem," lisas ta.

Kasekamp rõhutas ka, et pidev avalik 5. artikli paikapidavusele kinnituse otsimine mõnes mõttes ka nõrgendab seda, sest jääb mulje, justkui oleks selle osas kahtlusi.

Paet lisas ka, et ei Eesti ega mitmed teised uued NATO riigid ei kahtle 5. artikli paikapidavuses ning praegune diskussioon on hoopis selles, kuidas NATO ette viimasel ajal kerkinud väljakutsed nagu terrorism ja küberrünnakud senise raamistiku jaoks kohaldada.

Mihkelson: kohtumine leiab aset õigel ajal

Paeti kinnitusel ei jää välisministrite kohtumine oma sisu poolest millegi poolest alla riigipeade osalusega tippkohtumisele.

Mihkelsoni sõnul leiab tippkohtumine aset meile väga õigel ajal. Kui me seda taotlesime, ei teadnud veel, millised olulisi küsimusi tuleb NATOl arutada. Hea, et enne sügist tippkohtumist arutatakse kohas, millel on selline geopoliitiline taust, arvas ta.

Kasekamp tunnistas samuti, et tegu on väga olulise sündmusega, kuigi tuletas ka meelde, et Lätis leidis NATO tippkohtumine aset 2006. aastal ning siis isegi imestati, miks Läti nii suure sündmuse korraldamisega vaeva näeb. Kasekamp tõi samuti esile selle, et praegune välisministrite kohtumine on hetk, kus saab protsesse enne sügisel toimuvat tippkohtumist mõjutada.

Paet avaldas lootust, et Tallinna kohtumisel suudavad liikmesriigid olulistes küsimustes oma positsioone ühtlustada.