Kommunistidest duumasaadikud Viktor Iljuhhin, Sergei Obuhhov ja Valeri Raškin leiavad, et deklaratsioon tuleks vastu võtta veel enne Suure Isamaasõja võidu 65. aastapäeva, et seista vastu katsetele võltsida ajalugu rea Lääne- ja Ida-Euroopa riikide poolt, kes väidavad, et vastutus Teise maailmasõja vallapäästmise eest lasub võrdsel määral nii fašistlikul Saksamaal kui Nõukogude Liidul, vahendab Lenta.ru.

Riigiduumal palutakse kinnitada poliitilist hinnangut Nõukogude-Saksa lepetele, mille neile andis 1989. aasta detsembris Nõukogude Liidu rahvasaadikute kongress. Deklaratsiooniprojektis öeldakse, et nende lepingutega kaasas käivad salaprotokollid, millega jagati Ida-Euroopa mõjusfäärideks, „kajastasid reaalselt oma aja keerulist poliitilist ja sõjalist situatsiooni, vastasid rahvuslikele huvidele ning võimaldasid tagada riigi julgeolekut Teise maailmasõja algusperioodil”.

Dokumendi autorid tuletavad meelde, et salaprotokollide allakirjutamine oli tol ajal levinud diplomaatiline praktika. Lisaks sellele märgivad kommunistid, et Nõukogude juhtkond tegutses lähtuvalt rahvuslikust julgeolekust ja Teise maailmasõja alguse tingimustest ning sellest, et Suurbritannia ja Prantsusmaa keeldusid Nõukogude Liiduga Hitleri-vastast koalitsiooni moodustamast.