Krakówi turuväljakul asuvasse Püha Neitsi Maarja basiilikasse oli missale kogunenud hukkunud presidendipaari lähedased, Poola võimueliit ja ligi 90 välisdelegatsiooni. Kokku ei saanud viimastel andmetel matustele lennuliiklust häiriva tolmupilve tõttu tulla 32 delegatsiooni.

Poola peaminister Donald Tusk, presidendi kohusetäitja seimi marssal Bronisław Komorowski saabusid Krakówisse rongiga.

Matusetseremoonia algas väliskülaliste nimekirja ettelugemisega ja protsessiooni sisenemisega katedraali. Taustaks mängib pühakojas W. A. Mozarti Reekviem.

Punastest tellistest gooti stiilis kiriku ette ja protsessiooni kogunes jälgima kümneid tuhandeid leinavaid poolakaid ja linna külalisi. Peakirikus toimuvat jutlust ja jumalateenistust kantakse valjuhäälditest turuplatsil olevatele inimestele üle.

Missa eel meenutas kardinal oma kõnes 70. aasta tagust Katõni massimõrva, mille mälestustseremooniale teel olnud president Lech Kaczyński ja teda saatev delegatsioon hukkusid.

Kardinal tervitas ja tänas kõiki külalisi ning neid, kes soovisid osaleda matusetseremoonial, kuid ei saanud tulla ja on sel hetkel Poolaga oma mõtetes. Missa eel toimus ühispalvetamine.

Ohtra muusikaga vürtsitatud jumalateenistuse järel pidas jutluse katoliku kiriku pea Rooma paavsti ametlik esindaja nuntsius. Palvetati Venemaa ja Poola eest ning hukkunute hingede eest. Mikrofoni juures käisid mitmed inimesed. Sellele järgnes armulaua liturgia.

Liigutavate mälestuskõnedega esinesid kirkiku ja Poola vabanemiseni viinud töölisliikumise Solidarnośći (Solidaarsus) esindajad. Presidendi kohusetäitja seimi marssal Bronisław Komorowski, kes meenutas Katõni arme.

Mozarti Reekviumi "Lacrimosa" helida järel viis sõjaväelaste karauul Lech Kaczyński ja Maria Kaczyńska kirstud Püha Neitsi Maarja katedraalist välja. Presidendi lipuga kaetud sarga suurtüki lafetile asetamise ajal rahvas aplodeeris austusest ja laulis Poola hümni. Protsessiooni juhivad suurtükkide ette rakendatud sõjaväemasinad HMMWVd presidendipaari sarkadega.

Rahvas skandeeris "Täname!" ja "Lech Kaczyński" ning loopis protsessiooni teekonnale lilli. Lisaks Poola lippudele lehvisid tänavatel ka Krakówi ja erinevate väeliikide lipud.

Matuserongkäik viis sargad Kaczyńskite surnukehadega läbi renessanssistiilis maalilise vanalinna künka otsas olevasse ajaloolise kuningakoja koduks olevasse Waweli lossi. Sealses katedraali krüptis ootas 30 Poola meistri valmistatud kollakas oonüksist sarkofaag.

Selle juurde lisatakse ka tahvel kõigi 10. aprilli lennuõnnetuses hukkunud Poola delegatsiooni liikme nimed.

Presidendipaari viimseks puhkepaigaks saab krüpt müüriga ümbritsetud lossi tuhandeaastases basiilikas hõbekellade torni all, kuhu on maetud mitmeid kuningaid, pühakuid ja teisi Poolale olulisi inimesi.

Poola televisiooni otseülekanne matusest jõudis 70 riiki.

Eestit esindas matustel peaminister Andrus Ansip, kes saabus Krakówisse autoga. Türgis viibinud president T. H. Ilves loobus transpordiprobleemide tõttu matusel osalemast.

Lech Kaczyński, tema abikaasa Maria ja teda saatnud Poola delegatsioon hukkus 10. aprillil Lääne-Venemaal Smolenski lähistel lennuõnnetuses. Kokku hukkus 97 inimest. Riigis kestab pikk lein. Solidaarsusest on täna lein ka Poola ajaloolisel liitlasel Leedul.