"Käesoleva aasta esimese paari kuuga on äriregistrile esitatud üle 1600 majandusaasta aruande, mida on ligi 300 võrra enam kui mullu samal ajal, kusjuures veebi kaudu esitati toona vaid ca 500 aruannet," ütles justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik.

Asekantsleri sõnul on Eesti riik astunud majandusaasta aruannete digitaliseerimisega suure sammu paberbürokraatia väljajuurimise teel. "Uus keskkond muudab majandusaasta aruannete esitamise palju lihtsamaks, kuna ettevõtjad saavad portaalis täita etteantud vorme ning ei pea enam nuputama, mis ridu ja kuidas aruannetesse kirjutada."

Aavik lisas, et ka teised riigid on juba Eesti uuenduslikku lahendust märganud ja avaldanud soovi sellega lähemalt tutvuda. "Just äsja käis meil näiteks külas delegatsioon Taani kaubandus- ja ettevõtlusagentuurist (Danish Commerce and Companies Agency), mis tegeleb muuhulgas ka äritegevust hõlbustavate IT süsteemide väljatöötamisega."

"Registrite ja infosüsteemide keskuse e-lahendustega tutvumine on olnud meile väga inspireeriv," kinnitas Taani kaubandus- ja ettevõtlusagentuuri peadirektor Ole Blöndal. "Eelkõige soovime õppida Eesti kogemusest XBRL andmevahetuse käivitamisel, sest ka Taani eesmärk on täielikult digitaliseerida majandusaasta aruannete esitamine." 

1. jaanuaril avati äriregistri ettevõtjaportaalis uus majandusaasta aruannete koostamise ja esitamise keskkond, kuhu saab aruandeid sisestada etteantud vormide täitmise kaudu või laadides üles XBRL faili. Tegemist on XBRL andmevahetuse standardi esmakordse laiema kasutuselevõtu projektiga Eestis. XBRL andmevahetuse arendamist rahastati Euroopa Liidu struktuuritoetusest - EL regionaalarengu fond toetas projekti 5 939 456 krooniga.

Juhendmaterjalid uue keskkonna kasutamise kohta asuvad, registrite ja infosüsteemide keskuse koduleheküljel http://www.rik.ee/aruanne/juhend nii eesti, vene kui ka inglise keeles. Lisaks on avatud tasuta koolitusklass http://www.rik.ee/39515 ning kasutajatuge pakutakse ka e-posti rik.ekanded@just.ee vahendusel.